Életveszélyesek a luxusszállodák

ddosA Kaspersky Lab közzétette kutatásának eredményét a Darkhotel nevű fenyegetésről, amely immár legalább négy éve észrevétlenül működik, és külföldre utazó, kiválasztott cégvezetők után kémkedik. Áldozatait akkor támadja, amikor luxusszállodákban tartózkodnak. A fenyegetés mögött álló hackerek sohasem célozzák ugyanazt a személyt kétszer, a műveletet sebészi pontossággal hajtják végre, azonnal összegyűjtik az összes, számukra értékes adatot, törlik tevékenységük nyomait, majd a háttérbe húzódnak, és várják következő fontos áldozatukat. A legutóbb érintett személyek között olyan amerikai és ázsiai felsővezetők – vezérigazgatók, alelnökök, értékesítési és marketingigazgatók, valamint kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vezető szakemberek – találhatók, akik üzleti és befektetési lehetőségeket kerestek az APAC régióban. Ez a fenyegetés jelenleg is aktív, figyelmeztet a Kaspersky.

A Darkhotel egy hatékony behatolási eszközkészletet működtet a szállodák hálózatában, amely még a védettnek hitt rendszerekhez is hozzáférést biztosít. Megvárja, amíg a szállodai bejelentkezés után a vendég vezetékneve és szobaszáma megadásával csatlakozik a hotel wifi-hálózatához. A támadók látják áldozatuk megjelenését az ellenőrzésük alá vont hálózatban, s egy trükkel arra veszik rá, hogy töltsön le és telepítsen gépére egy backdoort, amelyet legális szoftvernek – Google Toolbar-nak, Adobe Flash-nek vagy Windows Messenger-nek – álcáznak. A gyanútlan vállalatvezető letölti az „üdvözlő csomagot”, amely nem csinál egyebet, mint megfertőzi a számítógépét egy backdoor-ral, a Darkhotel kémszoftverrel.

Miután települt a számítógépre, a backdoor-t további, fejlettebb adatlopó eszközök letöltésére használják. Ezek között megtalálható egy digitálisan aláírt, kifinomult billentyűleütés-figyelő, a Karba nevű trójai, valamint egy adatlopó modul. Ezek az eszközök adatokat gyűjtenek a rendszerről és a telepített anti-malware szoftverről, rögzítik az összes billentyűleütést, továbbá vadásznak a Firefox, a Chrome és az Internet Explorer böngészők gyorsító tárában lévő jelszavakra; a Gmail Notifier, a Twitter, a Facebook, a Yahoo! és a Google bejelentkezési azonosítóira; valamint más személyes információkra. Ennek eredményeképpen az áldozat gépén tárolt bizalmas információk – köztük a cége szellemi tulajdonát képező adatok – kerülnek a bűnözők tulajdonába. A művelet után a támadók gondosan törlik eszközeiket a hotel hálózatából, és rejtőzködve várják következő áldozatukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megújult a NetIQ CloudAccess

sze nov 19 , 2014
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált a NetIQ CloudAccess 2.1. A megoldás segítségével a vállalatok biztonságos és menedzselt hozzáférést biztosíthatnak az alkalmazottak számára a felhőben működő szoftverszolgáltatásokhoz (SaaS). Az eszköz a szervezet meglévő biztonsági és hozzáférési irányelveit alkalmazza a felhőszolgáltatások esetében is, ezáltal fenntartja a vállalati […]
Felhő