Életre kelt Leó, a debreceni szuperszámítógép

szerverekA világ legjobbjai közé emeli Magyarországot az új szuperszámítógép, amely nemcsak a tudományos kutatók és az egyetemi hallgatók munkáját könnyíti meg, hanem jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességének fenntartásához is – jelentette ki Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár Debrecenben, a 3,7 milliárd forintos számítástechnikai beruházás ünnepélyes átadásán. A két évig épített szuperszámítógép Szilárd Leó fizikus emléke előtt tisztelegve a „Leó” nevet kapta.

Az új debreceni szuperszámítógép teljesítménye ezerötszáz asztali számítógép kapacitásának felel meg. A Föld hétmilliárd lakója akkor vehetné fel a versenyt vele, ha egy-egy zsebszámológéppel egyszerre végeznének el másodpercenként harmincezer számtani műveletet. Hazai és uniós forrásokból az elmúlt két évben összesen 3,2 milliárd forintot fordított a kormány szuperszámítástechnikai fejlesztésekre, amelynek két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A cívisvárosban elindított géppel Magyarország felkerült a világ legjobb számítógépes rendszereit rangsoroló Top500 listára, a 308. helyre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az internet megelőzött minden médiát

csü jún 18 , 2015
Ötből négy hazai internetező olvas naponta a világhálón, miközben az ilyen rendszerességgel tévézők aránya a harminc évesnél fiatalabbak körében már az ötven százalékot sem éri el – derül ki az eNET friss kutatásából. E szerint a harminc év alatti fiatalok leginkább a filmek, a zene és az ismeretterjesztő tartalmak iránt érdeklődnek, míg […]

Friss, ropogós