Elektronikus megfigyelés: Az EJEB elmarasztalta Lengyelországot

Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB)Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Lengyelországot elektronikus megfigyelési rendszere miatt, megállapítva, hogy az az állampolgárok túlzott megfigyeléséhez vezethet.

Öt lengyel állampolgár – köztük a varsói ügyvédi kamara elnöke – 2017-ben és 2018-ban az EJEB-hez fordult, arra hivatkozva, hogy a 2016-ban hatályba lépett terrorizmus elleni törvény megfigyelésre vonatkozó pontjai ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményének azon cikkelyével, amely a magánélethez való jogot garantálja. „A lengyel jog nem nyújt elegendő biztosítékot a megfigyelés túlzott alkalmazásának és az állampolgárok magánéletébe való indokolatlan beavatkozásnak a megakadályozására, és e garanciák hiányát nem ellensúlyozza kellőképpen a bírósági felülvizsgálat jelenlegi mechanizmusa” – olvasható a strasbourgi székhelyű testület határozatában.

A törvényszék bírái megállapították, hogy a szóban forgó jogszabály „olyan megfigyelési rendszert hozott létre, amelynek keretében gyakorlatilag a távközlési és internetszolgáltatások bármely felhasználóját lehallgathatják anélkül, hogy erről valaha is tájékoztatnák”. Azt is helytelenítették, hogy „a lengyel jog nem nyújt hatékony jogorvoslatot annak a személynek, aki úgy véli, hogy titkos megfigyelés alanya lett”. A 2016-os törvényt már hatályba lépése évében bírálta az Európa Tanács független jogászokból álló tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság. A szakértők úgy vélték, hogy a törvény nagymértékben kiterjeszti a Lengyel Kormány hozzáférését az internetes adatforgalomhoz, és túlzott megfigyelési jogköröket biztosít a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az outlet bútorok előnyei

sze máj 29 , 2024
ShareTweetPinShareHa minőséget szeretnél elérhető áron, akkor érdemes figyelned az outlet bútorok kínálatát. Ezek olyan kivételesen jó ajánlatoknak számítanak, amiket neked sem szabad félvállról venned. Miért? Mert jelentős összegeket spórolhatsz meg. Outlet bútorok kiárusítása közben kiváló minőséghez jutsz A Berior bútor outlet kiárusításai olyan kiváló lehetőséget jelentenek, ahol olcsón juthatsz árcsökkentett, […]
berior.hu

És még ez is...