Éledezik a Terminátor

terminatorA Cisco Visual Networking Index globális mobil adatforgalomra vonatkozó előrejelzés szerint, a gépek közötti (m2m) kommunikáció azokat az alkalmazásokat takarja, amelyek lehetővé teszik a vezeték nélküli rendszereknek, hogy hasonló eszközökkel kommunikáljanak, és támogassák többek között a globális helymeghatározó rendszereket (global positioning satellite – GPS), a vagyontárgyak nyomonkövetését segítő biztonsági rendszereket, vagy a közműszolgáltatók és mérőóráik közötti kommunikációt. Az m2m kapcsolatok új alszegmensét a testen viselhető eszközök jelentik, amelyek a „minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) trendhez illeszkednek. A testen viselhető eszközök száma 2014-ben 109 millió volt, ez a szám 2019-re ötszörösére nő majd, elérve az 578 millió darabot. Ez a mobil adatforgalom tekintetében tizennyolcszoros növekedést hoz majd, aminek többségét az eszközökhöz kapcsolódó okostelefonok forgalma teszi ki.

2014-ben egy átlagos testen viselhető eszköz hatszor akkora adatforgalmat generált havonta, mint egy egyszerű mobilkészülék (egy testen viselhető eszköz átlagosan 141 megabájt mobil adatforgalmat generált, szemben egy sima mobilkészülék 22 megabájtos forgalmával). A csúcsminőségű testen viselhető eszközök által generált adatforgalomra példa egy GoPro kamera élő streamelése mobilhálózaton, amely percenként ötmegabájtos adatforgalmat jelent. Míg 2014-ben az m2m kapcsolatok háromszor akkora adatforgalmat generáltak, mint az egyszerű mobilkészülékek (Egy átlagos m2m kapcsolat hetven megabájtos adatforgalmat jelent havonta, szemben egy sima mobilkészülék 22 megabájtos forgalmával).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az ügyfelek az igazi nyertesei a Telekom - Telenor paktumnak... Persze! Ki más?

csü febr 26 , 2015
A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország együttműködési megállapodást kötött 4G hálózatuk közös fejlesztésére és üzemeltetésére a 800 MHz-es frekvenciatartományban, amely a fővárost kivéve Magyarország teljes területét érinti. A megállapodás alapvető célja a 4G lefedettség és 4G alapú mobilinternet szolgáltatás mielőbbi biztosítása a Telekom és a Telenor vidéken élő ügyfelei […]