Éledezik a Nokia: nagyot nőtt a második negyedév nyeresége

A piaci várakozásoknál jobb eredményt ért el a Nokia a második negyedévben a cég napokban közzétett eredmény beszámolója alapján.

A finn Nokia mobil hálózati berendezés gyártó konszern az idei második negyedévben 5,629 milliárd euró, az egy évvel korábbinál egy százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 73 százalékkal 574 millió euróra növelte működési eredményét, miközben elemzők csak 447 millió euró eredményt vártak. A nettó nyereség 441 millió euró lett, 158 százalékkal magasabb a 171 millió eurós 2016 második negyedévi nyereségnél. Az első félévben 11,017 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert a Nokia, két százalékkal magasabbra a 2016 első félévinél. A működési eredmény 35 százalékkal 915 millió euróra, a nettó nyereség 108 százalékkal 644 millió euróra nőtt.

A Nokia a teljes évre nyolc-tíz százalékos bevételarányos jövedelmezőség elérését vette célba. Az első negyedévben 10,2 százalékos bevételarányos jövedelmezőséget ért el a 2016 második félévi 5,9 százalék után. Az első féléves arány 8,3 százalék lett a tavalyi hat százalék után. A Nokia legnagyobb riválisai a mobil távközlési berendezés piacon a svéd Ericsson és a kínai Huawei. Az Ericsson bevétele a második negyedévben nyolc százalékkal csökkent és a cég egymilliárd korona (104 millió euró) veszteséget szenvedett el. A Huawei bevétele 15 százalékkal nőtt a második negyedévben, kisebb mértékben a tavalyi negyven százaléknál. A tőzsdén nem jegyzett Huawei nyereségadatokat nem tett közzé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.