Elbukta a normakontrollt az információbiztonsági törvény

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság szerdán a kihirdetésre váró információbiztonsági törvényt, amely ellen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) emelt alkotmányossági kifogást. A liberális szenátorok ugyan decemberben megszavazták a jogszabályt, miután azonban több civil szervezet úgy értelmezte, a jogszabály jogalapot teremt a titkosszolgálatoknak, hogy bármilyen számítógép adataihoz bírói felhatalmazás nélkül hozzáférjenek, a PNL óvást emelt az alkotmánybíróságon. Az alkotmánybíróság egyebek között arra hivatkozva vetette el a jogszabályt, hogy azt nem láttamozta a legfelső védelmi tanács. A taláros testület szerint ugyanakkor a jogszabály nem fogalmaz világosan, összefüggően, és nem lehet előrelátni hatásait. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy az információbiztonsági törvény a jogállamiságot is sérti, mert nem tartja tiszteletben a tisztességes eljáráshoz és a magánélethez való jogot, és sérti a levéltitkot.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) az alkotmánybíróság döntése előtt vasárnap egy közleményben próbálta megmenteni a jogszabályt, amelyre az országnak és szövetségeseinek a számítógépes rendszerek elleni támadások kivédése érdekében van szüksége. A SRI szerint alaptalan a civilek azon aggálya, hogy a törvény alapján bárki számítógépes adatait ellenőrizhetik. Ilyesmihez továbbra is bírói felhatalmazás kell: a törvény csak az internetszolgáltatókat és rendszerüzemeltetőket kötelezi arra, hogy a nyomozók rendelkezésére bocsássanak adatokat, de kizárólag a forgalomról, nem pedig a tartalomról – áll a román hírszerzés közleményében. Romániában tavaly másik két, a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó törvény is elbukott az alkotmánybíróságon, ezért – a párizsi terrorcselekményekre hivatkozva – a bukaresti kormány új megfigyelési törvénycsomag elfogadását sürgeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Madonna dalainak kiszivárogtatásával egy izraeli hackert gyanúsítanak

hét jan 26 , 2015
Az izraeli rendőrség szerdán letartóztatott egy 39 éves izraeli férfit, akit Madonna dalainak kiszivárogtatásával vádolnak – közölte a Ynet. Mint kiderült, egy valóságshow egykori résztvevője törhette fel az énekesnő kiadás előtt álló dalait tartalmazó számítógépet. A férfi a vádak szerint több más zenész dalait is ellophatta és feltöltötte a világhálóra. […]