Elárverezik Alan Turing kéziratát

turing-naploA várakozások szerint legalább egymillió dollárért (272 millió forint) cserél gazdát Alan Turing kézirata a Bonhams áprilisi aukcióján New Yorkban. A különleges dokumentum 1942-ből származik, abból az időből, mikor Turing a nácik által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódjának feltörésén dolgozott a Londontól északra fekvő Bletchley Parkban. A Bonhams szerint az 56 oldalas dokumentum “majdnem biztosan az egyetlen még létező Turing-kézirat, amely ilyen terjedelmű”.

A matematikai jelöléssekkel és a komputertudománnyal foglalkozó dokumentumot, amely “lenyűgöző betekintést nyújt egy zseni gondolkodási folyamatába”, most először láthatja a nagyközönség. A hamarosan kalapács alá kerülő kéziratot tartalmazó egyszerű jegyzetfüzetet Turing annak idején egy cambridge-i papíráruboltban vásárolta, amikor a híres King’s College diákja volt. A dokumentumot, sok egyéb irattal együtt, később barátjára és matematikustársára, Robin Gandyre hagyta. A jegyzetfüzet üres oldalait Gandy naplónak használta, amelyben “halott apafiguraként” említette néhai barátját. A Bonhams szerint a dokumentumra csupán Gandy halála után bukkantak rá személyes holmijai között.

A matematikuszseni 1954-ben, 41 éves korában hunyt el ciánmérgezésben – öngyilkos lett -, miután az akkor Nagy-Britanniában még üldözött homoszexualitása miatt 1952-ben elítélték a “jó erkölcs megsértéséért”, és gyógyszeres kasztrálásra kényszerítették. II. Erzsébet királynő 2013-ban, hat évtizeddel Turing tragikus halála után kért hivatalosan bocsánatot a kódfejtővel való bánásmódért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pénzügy és számvitel nappali alapszak indul a Műegyetemen

csü jan 22 , 2015
A Műegyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán 2015 szeptemberében Pénzügy és számvitel nappali alapszak indul Pénzügyi-számviteli informatika és Nemzetközi pénzügyek és számvitel specializációkkal. A bolognai folyamat eredményeként a korábbi közgazdaságtan képzési terület két képzési ágra vált szét, közgazdasági és üzleti ágra, ezért a korábban leginkább gyakorlat-orientáltnak tartott és egyben legnagyobb közgazdász […]
áramkör

Friss, ropogós