El nem hiszed, mennyire más a francia sajtó, mint a magyar

A francia újságírói szervezetek és szerkesztőségek tiltakozása miatt a francia kormány bejelentette, hogy megszünteti a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhírek leleplezésére elindított internetes oldalát.

A Désinfox Coronavirus elnevezésű portálnak “természetesen nem az volt a célja, hogy válogasson a cikkek és a tartalmak közül, ugyanakkor meg tudom érteni az aggodalmakat, amelyeket ez a szolgáltatás a szerkesztőségekben kiváltott” — mondta Franck Riester kulturális miniszter, jelezve, hogy a francia kormány portálján megszüntették a járvánnyal kapcsolatos álhírek leleplezésére szolgáló menüt, amely valójában a francia sajtóban a járvánnyal kapcsolatos álhírekről megjelent cikkek lapszemléje volt. A francia kormány sajtószolgálata április 23-án szinte észrevétlenül indította el az oldalt. A polémia akkor kezdődött, amikor április 30-án Sibeth Ndiaye kormányszóvivő népszerűsíteni próbálta az álhírek leleplezését.

“Soha nem volt még annyira szükséges a biztos és ellenőrzött hírforrásokra támaszkodni, mint most. Ezért a kormány portálja mostantól létrehoz ennek érdekében egy rubrikát” – írta a kormányszóvivő a Twitteren. A francia újságírók szövetsége, a Syndicat National des Journalistes (SNJ) az államtanácsnál tett panaszt az új kormányzati szolgáltatás ellen a sajtószabadság megsértése miatt, azt kérve a testülettől, hogy kötelezze a miniszterelnököt az oldal bezárására. “Nem a kormány dolga a média ellenőrző szervének feladatát betölteni” – írta az újságírói szervezet a közleményében, arra emlékeztetve, hogy a kezdeményezést gyakorlatilag a teljes francia újságírószakma elítélte, még azok a szerkesztőségek is, amelynek az írásait pedig átvette a kormányportál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.