Einstein forog a sírjában: a W bozon betett a standard modellnek

EinsteinEgy évtizednyi mérés után a tudósok bejelentették, hogy a W bozon nevű elemi részecske tömege lényegesen nagyobb, mint ahogy az elméletekben leírták, ez pedig alapjaiban rázza meg az univerzum működéséről alkotott elképzelést.

Ezeket az alapokat a részecskefizika úgynevezett standard modellje adja, amely az eddigi legjobb elmélet az univerzum legalapvetőbb építőköveinek és az őket irányító erőknek a leírására – írta a The Guardian online kiadása. A W bozon egy elektromos töltésű elemi részecske, amely az úgynevezett gyenge erőt, a természet négy alapvető erőinek egyikét irányítja, ezért a standard modell egyik pillére. A Science tudományos lap friss számában közölt tanulmány szerint azonban a W bozon eddigi legpontosabb mérése ellentmond a részecskefizika standard modellje szabályainak. Ashutosh Kotwal, a Duke Egyetem fizikusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy az eredményhez több mint 400 tudós tíz éven át rögzítette és elemezte a “mintegy 450 trillió ütközésből álló adatbázist”.

Az ütközéseket – melyekben a részecskéket óriási sebességgel zúzzák szét, hogy tanulmányozhassák őket – az amerikai Illionis államban lévő Tevatron ütköztetővel hajtották végre. A Tevatron 2011-ben leállt, de a Fermilab Collider Detector (CDF) tudósai azóta is végzik a számításokat. Elmondták, hogy 0,01 százalékos pontossággal határozták meg a W-bozon tömegét, vagyis kétszer olyan pontosan, mint a korábbi kísérletek. Ez olyan pontosság, mintha egy 350 kilogrammos gorilla súlyát 40 grammos pontossággal mérnék meg. Azt találták, hogy ez a modellben előrejelzettől hét standard eltéréssel  különbözik, ami azt jelenti, hogy lényeges a különbség.

Harry Cliff, a Cambridge-i Egyetem tudósa, aki a Nagy Hadronütköztetőben dolgozik azt mondta, “ha ez valóságos, és nem rendszerszintű torzítás vagy a számítások módszerének félreértése, akkor ez azt jelentené, hogy új alapvető összetevője van az univerzumnak, amit eddig nem fedeztünk fel”. A CDF szóvivje, David Toback szerint most az elméleti fizikusokon és újabb kísérleteken a sor, hogy megoldják a rejtélyt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kire voksolnak a magyarok a sportfogadói irodák és platformok közül?

szo ápr 9 , 2022
A szerencsejáték és a sportfogadás egészen az ókortól kezdve folyamatos népszerűségnek örvend, azonban az elmúlt néhány évtized alatt különösen közkedveltté és mindenki számára hozzáférhetővé vált. Az online sportfogadási oldalak, kaszinók és egyéb szolgáltatók megjelenésével a sportfogadók szokásai nagyban megváltoztak, a szerencsejátékok megszállottjai, így a magyar felhasználók is szívesebben fordulnak ezen […]
szerencsejáték

Friss, ropogós