Egységes szabályozatlanság a licencszerződések terén?

innovációinnovációAz Egyesült Államok-szerte egységes állami törvényekért dolgozó National Conference of Commissioners on Uniform State Laws (NCCUSL) csütörtökön bizalmat szavazott a sokat vitatott UCITA törvényjavaslatnak, amely közös licencszabályokat alakítana ki a szoftverek és egyéb információtechnológiai tranzakciók számára. A szavazás természetesen nem emeli törvényerőre a javaslatot, de a szakértők szerint az államok törvényhozói legtöbbször elfogadják a szervezet által javasolt törvényeket. A UCITA bírálói szerint megfosztaná az információtechnológiai cégeket és a többi vásárlót jogaiktól és kiszolgáltatná őket a szoftvercégek kénye-kedvére.

A törvényjavaslat megszünteti a termékek licencére vonatkozó szabályokat és a szoftverrel, az interaktív multimédiás alkalmazásokkal, adatokkal és adatbázisokkal, valamint az internetes és online információval foglalkozik. Kiegészítései pedig lehetővé teszik, hogy a szoftver eladója a távolból leállítsa termékének működését, ha a licencszerződés megsértésére gyanakszik; érvényesíthetőnek nyilvánítja a feltételeket, bár azokat a vásárló csak a termék megvásárlása után ismeri meg és lehetővé teszi, hogy a gyártók ne ismerjék el a szavatosságot — számolt be az InfoWorld Electric.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyre népszerűbb a Linux

hét júl 26 , 1999
ShareTweetPinShareA Dataquest múlt héten megjelent tanulmánya szerint a Linux szerver alkalmazások — különösen a kis irodák és munkacsoportok körében — egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert: 2003-ra a szerver alkalmazásokból származó bevétel 24 százalékát — 3,8 milliárd dollárt — a Linux fogja generálni, sőt az összes eladott berendezés 14 százaléka — […]
Linux

És még ez is...