Egyre több a hamis USB flash meghajtó

pendriveAz elmúlt néhány évben az eBay-t már elöntötték az olcsó pendrive-ok és memóriakártyák, amelyek tizedannyiba kerülnek, mint a boltokban. Valójában ezek többsége csak meghackelt pendrive, amelyeken mindössze 4Gb tárhely van. Ahogyan a hamis márkás termékeknél szokás, ezek is lemásolják a nagy neveket, azok megjelenését és csomagolását, mint, amilyen például a Kingston, a SanDisk vagy a Toshiba. Egy dolog közös a nagy kapacitású USB pendrive-ok, memóriakártyák és SSD-k esetében: a költségek nagy részét a NAND flash memória teszi ki. Márkától függetlenül hasonló árban vannak az azonos kapacitású készülékek, írja a myce.com nyomán a hamisitasellen.hu.

A hamis termékek úgy működnek, hogy a feltört firmware a valós kapacitást használja, ami elég ahhoz, hogy a legtöbb vásárlót meggyőzze. Azonban amint megtelt ez a kapacitás, a meghajtó vagy felülírja a létező adatokat, 0 tartalmú fájlokat hoz létre, vagy valamilyen hibaüzenetet ír ki. Sajnos a felhasználó csak akkor jön rá, hogy valami nincs rendben, amikor megpróbálja elérni a meghajtón levő fájlokat, és nem tudja őket megnyitni. Az internetes áruházakban sokan, egyértelműen hamis termékekkel kereskednek. Míg egy 256 GB-os eredeti meghajtó 90 fontba kerül, a gyanús termékeket 13 fontért kínálják. Az Amazonon például rengeteg húszdolláros, 128 GB kapacitású pendrive található.

Mielőtt bármilyen új USB-s flash meghajtót használnánk, még akkor is, ha megbízható helyen vásároltuk, érdemes letesztelni annak teljes kapacitását. Egy népszerű alkalmazás erre a H2TestW, ami megtölti a teljes tárhelyet, majd ellenőrzésképpen visszaolvassa az adatokat. Egy hamis termék általában átmegy a teszt írás részén, de az ellenőrzéskor megbukik. Az alkalmazás másik előnye, hogy a hibás termékeket is azonosítani tudja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megérkezett Magyarországra a Lumia 930 okostelefon

hét júl 14 , 2014
A Microsoft bejelentette, hogy Magyarországon is elérhető a Windows Phone 8.1 operációs rendszert futtató Lumia 930 okostelefon. A készülék a Microsoft és a Lumia legjobb tulajdonságait egyesíti, így kiemelkedő videó- és képalkotási élményt nyújt — legalábbis a gyártó szerint. A készülék a legkülönbözőbb alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal érkezik. A telefon öt […]