Egyre szemtelenebbek a zsaroló vírusok

ransomwareTavaly csak a Kaspersky Lab felhasználók ellen több mint hétmillió támadást kíséreltek meg a zsaroló vírusok. A vállalat szakértői néhány jó tanáccsal készültek arra vonatkozóan, hogy hogyan kerülhetjük el a veszélyt. A zsaroló vírus különleges figyelmet érdemel, mivel a kiberbűnözők folyamatosan változtatják a bevetett eszközeiket, beleértve a titkosítási sémákat, a futtatható fájlok formátumát és a fertőző vektorokat. A zsarolás tartós fennállásának mivolta könnyen megmagyarázható: a banki trójaiakkal ellentétben, amelyek csak akkor hoznak “bevételt”, ha az áldozat használja az online bankolást, a zsaroló vírus, miután egyszer megfertőzte a számítógépet, mindig fog találni valamit, amit titkosíthat, és amiért váltságdíjat követelhet.

A kiberbűnözők előnyben részesítik, ha a fizetés Bitcoinban történik, amely kellően magas fokú anonimitást jelent számukra. Ugyanakkor gyakori, hogy a támadók valós pénznemben is meghatározzák az árat, például amerikai dollárban, euróban, vagy épp rubelben. Az adatok visszaállítási költsége otthoni felhasználóknak körülbelül 15 dollárnál kezdődik, de akár a többszáz dollárt is elérheti. Vállalati számítógépek megfertőzése esetén a váltságdíj összege az ötszörösére is nőhet. A vállalat kutatóinak tudomásuk van olyan kiberbűnözőkről, akik ötezer eurót követeltek a fájlok titkosításának feloldásáért. Sajnos azok a cégek, akik elvesztették adataikat, gyakran inkább fizetnek, minthogy lemondjanak a fontos információkról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nokia Code Jam: keresik a legtehetségesebb fiatalokat

szo ápr 11 , 2015
A legtehetségesebb fiatal programozók megtalálása érdekében versenyt indít Nokia. A Java és C++ programozási nyelvek ismeretének felmérését a sajátos magyar szórakozási forma, a szabadulós játékok világával ötvözi a Nokia Code Jam programozói verseny. A résztvevőknek programozói feladatok megoldásával kell virtuális szobákból kiszabadulni, miközben megismerhetik a Nokia történetét is. A Nokia […]

És még ez is...