Egyre kockábbak a magyar gazdák

A hazai gazdák elengedhetetlennek tartják a technológiai fejlesztéseket, 68 százalékuk ruházna be különböző korszerűsítésekbe, egy részük pedig már el is kezdte a beruházásokat. Egyre elfogadottabbakká válnak a precíziós gazdálkodás eszközei is, az agrárvállalkozók 39 százaléka kíván a legmodernebb technológiába fektetni a közeljövőben.

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexének adatai szerint a gazdák tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy versenyképességük, és egyben időjárás-állóságuk is fejlesztésekkel érhető el, amelyekre ráadásul a forrást sem sajnálják. Az elmúlt évben összesen átlagosan száztízmillió forint értékben ruháztak be, ami több mint tízmillió forinttal magasabb, mint egy évvel korábban. A precíziós gazdálkodás néhány évvel ezelőtt még csak szakmai fórumokon, vagy a Digitális Agrár Stratégiában sokat ismételt kifejezés volt, mára azonban egyre több gazda ismeri fel, hogy mekkora költségcsökkentés érhető el a legfejlettebb digitális technológiák használatával, legyen szó a műtrágya vagy növényvédőszerek célzott kijuttatásáról vagy az önvezető mezőgazdasági gépekről. A gazdák közel hetven százaléka ezért már korábban belefogott, vagy tervezi a legmodernebb termelési eszközöket és módszereket bevezetni, ezen belül csaknem tíz százalékuk pedig lehet, hogy már idén belevág precíziós fejlesztésekbe.

A Budapest Bank megbízásából külső kutatócég 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait. Az Agrárgazdasági Index értékét az eredményektől függően -100 és +100 között állapítják meg, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja. A kutatás során az agrárvállalkozások pénzügyi várakozásait, beruházásaik alakulását, a piaci környezet megítélését, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és finanszírozási lehetőségeiket vizsgálják. Ezek alapján a főindexen belül három részindexet határoznak meg: siker, beruházás és kereslet. Az országosan reprezentatív kutatás ötvenmillió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készül, négyszázas mintán. A legutolsó felmérést 2020. május 21. és július 7. között az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ingyenes online sakksuli indul iskoláknak és kluboknak

ked szept 8 , 2020
A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) és a LearningChess együttműködésének eredményeként szeptember 1-től már magyar nyelven is elérhetőek a LearningChess online tananyagai. Az MSSZ tájékoztatása szerint a LearningChess magyar alkotógárdája ingyenesen ajánlja fel oktató rendszerét a sakkegyesületek mellett a magyarországi és határon túli iskolák részére az online sakksuli program keretében. A program […]
sakk

És még ez is...