Egyelőre bírja a megnövekedett terhelést az internet

Egy friss elemzés szerint megalapozatlannak bizonyultak azok a félelmek, hogy az internethálózatok nem tudnak majd megbirkózni azzal megterheléssel, amelyet a koronavírus-járvány miatt otthon maradni kényszerült sok millió felhasználó okoz.

A hálózati eszközöket gyártó Nokia elemzői a saját maguk által biztosított hálózatok adatait vizsgálta meg a március 23-tól kezdődő héten, közvetlenül az után, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Európa- és Egyesült Államok-szerte szigorú korlátozásokat vezettek be. A Techxplore.com portálon ismertetett elemzés szerint a jelzett időszakban jelentősen megnőtt a streamingforgalom és a videokonferenciák száma Európában és Amerikában is. Amikor millióknak kellett otthon maradniuk, az internet forgalma azonnal ötven százalékkal ugrott meg világszerte. (Magyarországon a BIX adatai szerint kevésbé, a legnagyobb növekedés nagyjából a negyede lehet a korábbi forgalomnak. A -szerk- megj.) Néhány európai piacon ugyanakkor a hétvégi forgalom 64 százalékkal ugrott meg a koronavírus-válság kitörése előtti, február 1-jei hétvégéhez képest – írták az elemzők. A Nokia Deepfield elemzőcsoportja szerint a csúcskereslet alatt is stabil volt a helyzet, és kezelhető a forgalomnövekedés.

A hétköznapi online forgalom reggelenként gyorsult fel a lakhelyelhagyási korlátozások, az otthoni munkavégzés bevezetése után, de kevésbé ingadozott, mint az intézkedések bevezetése előtt. Eltűntek a munkából való hazatérés idején a délutáni forgalomkimaradások – mondta a jelentés szerzője, Craig Labovitz. A Zoom videokonferencia-applikáció, amelyet a kapcsolattartásra a legtöbben használnak a munkavállalók, családok és barátok közül, néhány amerikai hálózaton 700 százalékos forgalomnövekedést ért el. A másik kiugró terület a videostreaming-szolgáltatásoknál jelentkezett. Az Európában március 24-én elindult Disney+ steraming szolgáltatás máris a videostreaming-forgalom 18 százalékát teszi ki a jelentés szerint. Az elemzés arra is rámutatott, hogy miközben a nagy fizetős videoszolgáltatók, mint a Netflix, a YouTube vagy az Amazon Európában csökkentették streaming szolgáltatásuk minőségét, hogy a megnövekedett felhasználói igényt ki tudják elégíteni a sávszélesség-követelmények növelése nélkül, a Disney+ ebben nem követte őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Showroom: elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere

vas ápr 12 , 2020
Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, az Első Magyar Virtuális Tőkebefektetési Showroom (EMVITIS), amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását. A közlemény szerint az EMVITIS célja, hogy a legígéretesebb magyar startupokat összekösse […]
startup

És még ez is...