Egy (rém)álom megvalósulni látszik: egyre kevesebb a külföldi vállalat Magyarorszgágon

Jelenleg már több mint tízezer olyan cég van bejegyezve Magyarországon, amelynek az éves nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot; ezek közül pedig majdnem hétezer olyan, amelyek teljesen magyar érdekeltségbe tartoznak – közölte az Opten Kft. A közlemény szerint évek óta dinamikusan gyarapodik a „milliárdos” cégek száma Magyarországon: 2011-ben még csak 6500 ilyen vállalat volt az országban, de néhány év alatt több mint ötven százalékkal növekedett a számuk. A dinamikus növekedést nagyon nagy részben a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cégek megjelenése eredményezte. Míg a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok száma évről évre stagnál, vagy alig emelkedik, addig a hazai érdekeltségű cégek száma egyre gyorsuló sebességgel növekszik – írták, hozzátéve, hogy a 2017-es beszámolókhoz képest például a 2018-as adatokban több mint ezer új, milliárd feletti, tisztán hazai érdekeltségű cég található.

A tendencia szerint a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya fokozatosan csökken az országban: míg 2011-ben 41 százalék felett volt ez az arány, mára 31 százalékra csökkent. Hasonló tendencia figyelhető meg a százmillió forint éves árbevételt meghaladó cégek körében is, itt az arány 18 százalékról 12 százalékra csökkent – írták. A külföldi érdekeltségű cégek tulajdonosi körét vizsgálva is jelentős átrendeződés látszik. Magyarország két tradicionális kereskedő partneréhez, Németországhoz és Ausztriához köthető cégek száma nem csak arányaiban, de abszolút értékben is fokozatosan csökken. Az érdekeltségi toplistát ugyan még Németország vezeti, de a 2011-es adatokhoz képest 27,8 százalékkal csökkent a számuk. Az érdekeltségi lista harmadik helyén szereplő Ausztria pedig 18 százalékos hazai cégszám csökkenést szenvedett el az évek alatt. Szintén érdekesség, hogy az Egyesült Államokhoz köthető cégek száma is meredeken csökken napjainkban is. A nyugat-európai tulajdonosok azonban nem minden esetben vannak lemorzsolódóban, Olaszországhoz és Nagy-Britanniához köthető cégek száma például emelkedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az MNB rajta tartja a kezét a fintechszféra ütőerén

csü júl 9 , 2020
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket – közölte a jegybank. Az MNB ugyanis kockázatnak tekinti, hogy fintech szolgáltatók mások infrastruktúráját veszik igénybe. Ez a működési modell hatékony, gyors, kényelmes, de az infrastruktúra problémája […]
Magyar Nemzeti Bank

És még ez is...