Egy ötezer forintos kütyüvel könnyen fel lehet törni egy vállalati hálózatot

A Kaspersky Lab kutatói megvizsgálták a titkosított jelszavak feltöréséhez használható nyilvánosan elérhető hardver- és szoftvereszközöket.

A vizsgálat eredményeként kiderült, hogy mindössze 5460 forintért és alapvető programozási ismeretekkel néhány órányi kódolással egy hatékony hacker programot készíthető. A kísérlet során egy DIY Raspberry Pi alapú konfigurált USB-t használtak malware (kártékony szoftver) nélkül, amellyel sikeresen behatoltak egy vállalati rendszerbe és onnan begyűjtöttek óránként ötven felhasználói jelszót. A kutatás egy igaz történettel kezdődött: egy másik vizsgálat során, amelyben a Kaspersky Lab szakértői részt vettek, egy takarító cég alkalmazottja (insider – bennfentes) pendrive-ot használt arra, hogy megfertőzze a cég munkaállomását egy kártékony programmal. A történet megismerése után a Kaspersky Lab szakemberei kíváncsiak voltak arra, hogy milyen egyéb eszközöket használhatnak a bennfentesek a célzott támadások esetén. Lehetséges-e egyáltalán veszélyeztetni a hálózatot a rosszindulatú programok (malware) nélkül?

Vettek egy Raspberry-Pi mikroszámítógépet, Ethernet adapterként konfigurálták, valamint további konfigurációs változtatásokat hajtottak végre az operációs rendszeren, és néhány nyilvánosan elérhető programot telepítettek az adatgyűjtésért és annak feldolgozásáért. Végül a kutatók egy szervert állítottak fel a lehallgatott adatok begyűjtésére. Ezután az eszközt csatlakoztatták a kiszemelt géphez, és ilyen módon elkezdte automatikusan feltölteni a szervert az ellopott adatokkal. Ez azért történt ilyen egyszerűen, mert a megtámadott számítógép operációs rendszere a csatlakoztatott Raspberry-Pi eszközt vezetékes hálózati adapterként azonosította, és automatikusan magasabb prioritást adományozott neki, mint más elérhető hálózatoknak. Ami még ennél is fontosabb, hogy hozzáférést biztosított a hálózati adatcseréhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Érintéses mobilfizetési szolgáltatást indított az OTP

vas jún 25 , 2017
Az OTP Bank elindította új, érintéses mobilfizetési megoldását – közölte a pénzintézet. A szolgáltatás az OTP saját technológiai cége által fejlesztett és üzemeltetett Simple alkalmazáson keresztül érhető el, egyelőre a pénzintézet saját ügyfelei számára. A Simple applikáció egyebek közt parkolási díj kiegyenlítését, autópályamatrica vagy mozijegy mobiltelefonon keresztüli vásárlását teszi lehetővé, […]