Egy legenda a távközlési és információs technológiai minisztérium élén… Romániában

Delia-PopescuDacian Ciolos miniszterelnök javaslatára az elektronikus kormányzás egyik úttörőjét, Delia Popescut nevezte ki a bukaresti távközlési és információs technológiai minisztérium élére kedden Klaus Iohannis román államfő. A tárcát július eleje óta ideiglenesen a kormányfőtitkár vezette. Popescu 2003 óta az elektronikus közbeszerzési rendszer, az internetes adófizetési rendszer és más hasonló kezdeményezések elindításában és megszervezésében vállalt szerepet, 2014-óta pedig a miniszterelnöknek alárendelt, az ország digitalizálásával foglalkozó ügynökség vezetője volt.

Elődjét, Marius Bostant a július elején bejelentett kormányátalakítás alkalmával, másik három minisztertársával együtt mentette fel tisztségéből a kormányfő. A kormányátalakítás szükségességét a miniszterelnök azzal indokolta, hogy bizonyos projektekben lemaradások voltak, és kormányának új lendületre van szüksége. Az információs technológiai tárcával kapcsolatban nehezményezte, hogy Romániában a különböző állami intézmények egymással összeférhetetlen informatikai rendszereket működtetnek, ezért a következő miniszternek az it-projektek jobb összehangolása, a kormányzati hálózatok egységesítésének előkészítése lesz a feladata.

Az új tárcavezető kinevezése előtti napon több emberi jogi szervezet nyílt levélben tiltakozott a kormánynál amiatt, hogy az elektronikus kormányzás fejlesztésére szánt európai uniós alapokból egy titkosszolgálati projektet pénzelnek, amely az adatbázisok összekapcsolása révén állítólag a lakosság általános megfigyelését tenné lehetővé. A Román Hírszerző Szolgálat cáfolta, hogy az informatikai rendszerek összehangolása a polgárok tömeges megfigyelését szolgálná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagyvonalú a Vodafone: egy giga adatforgalommal jutalmaz

csü aug 11 , 2016
A Vodafone és a Booking.com együttműködése keretében plusz egy egész gigabájt adatforgalmi keretet adnak azoknak a Vodafone Red EU vagy EU+ előfizetőknek, akik a booking.com oldalán keresztül augusztusban foglalnak szállást valamelyik EU tagállamban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, vagy Törökországban 2016. december 31-ig. A bő ezer megabájtos keret a magyarországi […]
mobilinternet