Egy kis izgalomért a féltett adatainkat is odaadjuk

sexyA hazai felnőtt lakosság körülbelül kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy adatlopás áldozatává váljon. Leginkább az okostelefonos alkalmazásokkal történő adathalászattól, illetve a TAJ kártyánk ellopásától félünk. A Fellowes megbízásából készített reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a válaszadók csaknem felének (40 százalékának) volt már adatlopással kapcsolatos rossz tapasztalata. A többség bár maga sem bánik elég körültekintően bizalmas adatait tartalmazó irataival, nem bízik maradéktalanul a cégek adatkezelésében sem. Az adatok megosztásának három leggyakoribb oka az ügyintézés (68 százalék), az egészségügyi ellátás igénybevétele (64 százalék) és a munkakeresés/munkavállalás (58 százalék). Ugyanakkor a válaszadók több mint egytizede új emberek megismeréséhez és izgalmas tartalmak eléréséhez is megadja azokat. Utóbbiak esetében az adatok felhasználásának ellenőrzése igen korlátozott, a motiváció azonban, úgy tűnik, felülírja az óvatosságot.

A legkevésbé a nyereményjátékokat hirdető cégekben (77 százalék), a közösségi oldalakban/e-mail szolgáltatókban (71 százalék) és az online regisztrációt igénylő site-okban (68 százalék) bíznak a válaszadók. Az online támadástól félők 81 százaléka a közösségi oldalakon/e-mail szolgáltatókon keresztüli információátadástól tart a leginkább. Meglepő lehet talán, hogy a felmérésben résztvevők az e-mail címüket őrzik a legjobban. A papíralapú dokumentumok közül pedig a TAJ kártyát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sok, nagyon-nagyon sok informatikus hiányzik

sze dec 10 , 2014
A programozás speciális, komoly szakértelmet és képzettséget követelő tudásból mindenki számára hozzáférhető lehetőséggé vált. (Hááát… ez sok mindent megmagyaráz. A -szerk- megj.) Ezt a folyamatot meggyorsítandó indult útjára az Egyesült Államokban 2013-ban a Kódolás Órája című eseménysorozat, amelynek célja, hogy korra és nemre való tekintet nélkül népszerűsítse a programozást világszerte. Eddig […]
Irodai munka. programozó