Egy it-cég és egy szerszámgyártó fejleszt 300 millióból növénytermesztő és haltenyésztő rendszert

Kis- és középvállalkozások számára, valamint otthoni felhasználásra fejleszt több mint háromszázmillió forintból tápfolyadékos növénytermesztésre és haltenyésztésre alkalmas akvapóniás rendszert, és hoz létre tudásközpontot a Monet 2000 Kft. és a Marostech Kft. konzorciuma.

A projekt 204,39 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást szerzett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP). A fejlesztés célja egy önműködő termelési rendszer kialakítása, amelynek segítségével a kistermelők, háztáji gazdálkodók és őstermelők költséghatékonyan növelhetik a növénytermesztés és a haltenyésztés hozamát. Az önellátó rendszer előnye, hogy a megújuló energiák miatt a helyi igényeknek megfelelően bárhová telepíthető. Az akvapóniás rendszer technológiai újítása az ultrahangos vízkezelés, a rendszer szenzorokkal ellenőrzi az üzemet, segíti a telep biztonságos és veszteségektől mentes üzemeltetését. A webfelület a feldolgozott adatokban felismeri az összefüggéseket, és tájékoztatja a gazdát a hal és a növénykultúra közvetlen környezetének állapotáról.

A konzorcium árbevétele tavaly 284,59 millió forint volt; 155,89 millió forinttal kevesebb, mint 2014-ben. A nyilvános cégadatok szerint a vas megyei Monet 2000 Kft. fő profilja informatikai fejlesztés és tanácsadás, 2015-ben 118 millió, 2014-ben 123 millió forint árbevételt, és 31 millió, illetve 9,8 millió forint adózott nyereséget ért el, dolgozóinak száma 13. A Marostech Kft. szerszámokat gyárt, tavaly 180 millió forint árbevételre tett szert, szemben az előző év 327 millió forintos teljesítményével, adózott vesztesége 7,6 millió forint volt, a 2014-es 12 milliós nyereség után. A cég 35 embert foglalkoztat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Távozott a Balabittől és az Avnethez igazolt Szegvári

ked jan 10 , 2017
ShareTweetPinShareA vállalati informatikai disztribúciós szektor vezető vállalata, az Avnet Magyarország új pozíciót létrehozva, kereskedelmi igazgatóként igazolta le Szegvári Jánost. Az it-biztonsági megoldásokat fejlesztő és értékesítő BalaBit IT Security-tól érkező, ott a közép- és kelet-európai régió partnerhálózatának fejlesztéséért felelős hatvanéves szakember, aki korábban olyan nemzetközi vállalatoknál is megfordult, mint a Compaq […]

És még ez is...