Egészségügyi mobilalkalmazások: új adatvédelemi kihívások

1

nővér kórház egészségügyAz egészségügyi, életmódjavító alkalmazások által használt és tárolt adatok új kérdéseket vetnek fel adatvédelmi szempontból. „Mivel a felhasználók az elektronikus alkalmazásokban gyakran az egészségügyi állapotukra vonatkozó információkat is megosztanak, az alkalmazások területén biztonságos, de mégis korszerű adatvédelmi szabályozás szükséges” — hívja fel a figyelmet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

A gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi alkalmazások aggályokat vethetnek fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy Unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók. „Ezek az információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk” – figyelmeztet Ódor. “Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes írásbeli engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén” – fűzi hozzá.

A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még hatványozottabban jelentkezik a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók. Ezzel egyidejűleg állandó versenyfutás tapasztalható a jogi szabályozás és a gyors technológiai fejlődés között. Annak érdekében, hogy a jogi szabályozás megfeleljen a gyors technikai fejlődés miatti új kihívásoknak, a kérdésben nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság, melynek kiértékelése év végére várható.


 

One thought on “Egészségügyi mobilalkalmazások: új adatvédelemi kihívások

  1. Biztos vagyok benne, hogy olyan jó szabályozás születik ily módon, amilyen tökéletes fészket a kakukk rak. Oszt szállhatunk rá. Bár ha ilyen Ratched nővérek vigyáznak az adatainkra, gond egy száll se.(csak a kakukk. Száll.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Profession.hu árából fejlesztene a Central Médiacsoport

vas szept 28 , 2014
A Central Médiacsoport (CM) eladja a Profession.hu állásportálját, a Gazdasági Versenyhivatalhoz már be is nyújtotta a szükséges kérelmet. A tranzakciót követően az oldal a Ringier Axel Springer Media AG online termékportfóliójába tartozik majd. Az eladás a tervezett fejlesztések alapját és kezdetét jelenti – nyilatkozta Varga Zoltán, a CM vezérigazgatója. A […]

És még ez is...