Eddig nagy siker az Artemis-program

Artemis 1.A nemzetközi együttműködés sikere is az Artemis-1 űrrakéta felbocsátása, ami inspiráció a jövő generációi számára.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint nemzetközi együttműködés erőfeszítései eredményezték a sikeres felbocsátást, annak érdekében, hogy még az évtized végén tartós és széleskőrű emberi jelenlétet alakíthassanak ki a Holdon. A program egyben felkészülés az első emberi Mars-misszióra. Az Artemis-programon keresztül az Egyesült Államok a történelem legszélesebb és legsokszínűbb nemzetközi űrkutatási koalícióját építi.

Az Artemis-1 küldetéséhez magyar kutatók munkája is hozzájárult. A felbocsátott hordozórakéta orrkúpjában, a Hold körüli pályára álló legénység nélküli Orion űrhajón helyet kaptak az Energiatudományi Kutatóintézetben (EK) kifejlesztett dózismérők is. A nemzetközi együttműködésben részt vesz többi között az Európai Űrügynökség, a német űrkutatási központ, az izraeli űrügynökség  és számos ország kutatói.

Az EK korábbi közleménye a részvételükkel kapcsolatban korábban azt írta, hogy a kozmikus sugárzás detektálásában való négy évtizedes tapasztalatának köszönhetően az EK Űrkutatási Laboratóriuma úgynevezett „passzív”, energiaellátást nem igénylő dózismérőkkel foglalkozó csoportját az Artemis-program első komoly lépcsőjének számító küldetésben, az Orion űrhajó Hold körüli repülésében való részvételre hívták meg, amelynek során az űrhajósok helyét sugárzásmérő eszközökkel gazdagon ellátott tesztbábuk, úgynevezett fantomok foglalják el.

Az amerikai űrhivatal Artemis-programjának első kilövését a tervek szerint az Orion űrhajó már legénységgel végzett repülése követi, ami ugyanúgy 25 nap lesz, mint a mostani tesztrepülés, aminek költsége 4,1 milliárd dollár (mintegy 1650 milliárd forint).


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tűzvédelem cégeknek és magánszemélyeknek

sze nov 23 , 2022
ShareTweetPinShareMikor érdemes és mikor kötelező szakemberre bízni? Tűzvédelem fontossága vállalkozások és magánszemélyek szempontjából Legyen szó munkavégzésről vagy lakhatásról, a törvény által meghatározott tűzvédelmi előírások szigorú betartásával súlyos személyi sérülések és jelentős anyagi károk előzhetők meg. A tűzvédelem célja a tűz keletkezésének elkerülése, illetve ha mégis megtörténik a baj, akkor a […]
tűzoltó készülék

És még ez is...