Ebben világelső a Fuji Xerox

3D-nyomtatasMa már néhány 3D-s nyomtató alkalmas arra is, hogy bonyolult belső struktúrával rendelkező tárgyakat nyomtassanak velük. Viszont többek közt a szín, és anyaghasználat terén a 3D-s nyomtatóknak akadnak még korlátai. Ezt felismerve a Xerox és a Fuji japán vegyesvállalata, a Fuji Xerox, illetve a tokiói Keio Egyetem szakemberei együtt kidolgozták a FAbricatable Voxel (FAV) névre keresztelt új 3D-s adatformátumot, amely alkalmas arra, hogy tökéletesen modellezze a komplex belső struktúrákat és a tárgyak egyéb tulajdonságait.

A fejlesztők, a tér mindhárom tengelye mentén kiterjedéssel bíró pontegységek, a volumetrikus pixelek (voxel) használatával képesek lettek arra, hogy minden eddiginél részletesebb 3D-s nyomatokat produkáljanak. Ez főleg annak köszönhető, hogy a voxelekhez egyesével lehet hozzárendelni a színekkel, vagy éppen az anyagösszetétellel kapcsolatos információkat, így a világon először sikerült létrehozni olyan 3D-s adatformátumot, amely nem csupán a formákkal, külső megjelenéssel összefüggő információkat dolgozza fel, hanem a belső szerkezetre, színekre, anyagokra és más fontos összetevőkre vonatkozóakat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hungarikummá válik a stratégiai együttműködések kötése

pén júl 29 , 2016
A napokban a Óbudai Egyetem (ÓE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a több mint tíz éve folyó közös munka folytatására (stratégiai) együttműködési szerződést írt alá. Az együttműködési szerződés fő célja az eddigi munka folytatása és a munkakörülmények zavartalan biztosítása, valamint az eddig létrehozott tudás rendszerezése és fejlesztése. A […]
kézfogás

Friss, ropogós