EB: Britannia megsérti a sajtószabadságot

 

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön megtörte eddigi hallgatását a The Guardian adathordozóinak megsemmisítésével kapcsolatban. A brüsszeli testület rendszeres déli sajtótájékoztatóin napok óta faggatják az újságírók a szóvivőket, hogy mi a bizottság álláspontja erről, nem sértettek-e a brit hatóságok Brüsszel szerint alapvető jogokat. A testület mindeddig kitérő vagy semmitmondó választ adott a kérdésre. Csütörtök reggel Viviane Reding, a testület alapjogokért felelős tagja a Twitteren osztotta meg Thorbjorn Jagland szerdai keltezésű levelét, amelyben az Európa Tanács norvég főtitkára aggodalmát fejezi ki a két incidens miatt — írja az MTI. Reding valamivel fél tíz után először mindössze annyit fűzött a Twitteren a levélhez, hogy “teljesen egyetértek”, majd negyedórával később módosította az üzenetet, mondván: “teljesen osztom Jagland úr aggodalmait”. A brit belügyminiszternek, Theresa Maynek írott levélben Jagland arra kéri a tárcavezetőt, hogy szolgáltasson információkat a hatóságok akcióiról és foglaljon állást azzal kapcsolatban, hogy szerinte összeegyeztethetőek-e ezek a lépések Nagy-Britanniának az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel. “Ezek az intézkedések (…) potenciálisan dermesztő hatással lehetnek az újságírók önkifejezési szabadságára, amelyet az egyezmény tizedik cikke garantál” – foglal állást az ügyben a norvég főtitkár.

A héten kiderült, hogy a brit kormány heteken át nyomást gyakorolt a The Guardianre, hogy adja át vagy semmisítse meg azokat az adathordozókat, amelyeken a kiszivárogtatásból származó információk voltak. A megsemmisítést végül a lap főszerkesztője szerint a GCHQ brit titkosszolgálat ügynökei személyesen felügyelték. Alan Rusbridger szerint ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Önzetlenség: Zuckerberg az emberiség jótevője lenne

pén aug 23 , 2013
  Mark Zuckerberg technológiai óriásvállalatokkal szövetkezve kezdett nagyszabású projektbe, amelynek célja, hogy világszerte mindenki számára biztosítsa az internet-hozzáférést, mert a Facebook-alapító szerint a kapcsolattartás mindenkit megillető jog. Az internet.org elnevezésű kampányról Zuckerberg szerdán a CNN hírtelevíziónak elmondta, azt akarják elérni, hogy bárki, bárhol egyszerűen besétálhasson egy üzletbe, vehessen egy telefont, […]
Facebook