Ekáer: kéthónapos halasztást kér a logisztikai szövetség

fuvarA Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kezdeményezésére, a teljes magyar logisztikai szakmát tömörítő Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) javaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, amelyben az elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer bevezetésének kéthónapos halasztását kérik. Az MTI-nek eljuttatott közös közleményükben a szervezetek ezt egyebek között azzal indokolták, hogy rendszer az eddig ismert formájában nem teljes körűen alkalmas a kormány által kitűzött célok elérésére, és aránytalanul nagy ráfordítást igényel az érintett cégek részéről. Ráadásul a rendszer bevezetéséig alig 2 hét van hátra, és a társaságok nem tudnak a változásokra ilyen rövid idő alatt felkészülni.

Hangsúlyozták: a logisztikai szakma jó iránynak tartja a kormányzat azon elképzelését, hogy jövőre elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert vezessen be az áfa- és adócsalások csökkentésére, amelynek célja az áruk útjának valós nyomon követése. A közlemény szerint azonban amennyiben a kormányzat a jelenleg ismert formájában vezeti be a rendszert január elsején, az a cégek adminisztrációs terheinek jelentős növekedése mellett az ellátási rendszerben is zavart okoz. A közlemény idézi Fülöp Zsoltot, az MLSZKSZ elnökét, aki elmondta: fontos a rendszer megfelelő előkészítése és bevezetése, máskülönben nemzetgazdasági szinten is érezhető károkat fog okozni, kiszámíthatatlan folyamatokat indít el valamennyi érintett szakmán belül, ami tovább gyengíti Magyarország gazdasági és logisztikai pozícióját a térségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ekáer: több idő lesz a rendszer megismerésére

szo dec 13 , 2014
A kormány az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (ekáer) Munkacsoport javaslataira figyelemmel, támogatja a bírságmentes időszak január 31-ig tartó meghosszabbítását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel. A közleményben ismertetik: az Európában is egyedülálló, gazdaságfehérítő hatást kiváltható online árukövetési rendszer január 1-jével lép hatályba. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) […]

És még ez is...