E-recept: Szerbia elhúz Magyarország mellett

Akár már 2014 végén vagy a jövő év elején bevezethetik Szerbiában a hagyományos papírrecepteket felváltó elektronikus vényeket – jelentette be hétfőn Belgrádban Momcilo Babic, az országos egészségbiztosítási alap igazgatója. Babic a rendszer lényegét magyarázva elmondta, hogy a számítógépen felírt recept egy központi szerverre kerül, amely bármelyik gyógyszertárban hozzáférhető lesz. Magyarázata szerint az ország minden orvosát és mintegy ezer gyógyszertárat kötnek majd össze. Ezzel több mint hatvanmillió papíralapú receptet, vagyis több mint száz tonna különleges papírt, illetve kétmillió eurót (612 millió forintot) spórolnak – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy nem csak a receptek változnak meg, hanem az orvosi beutaló és az időpontfoglalás is elektronikus lesz. Emellett e-konzultációra is lehetőség nyílik, amelynek során az orvos elektronikus úton közli szakvéleményét a beteggel, például azt, hogy szedhető-e egyszerre két vagy több adott gyógyszer. Az e-recept azt is lehetővé teszi – magyarázta Babic -, hogy a beteg sms-ben vagy e-mailben rendelje meg a gyógyszert. Az egészségügyi rendszer digitalizálásának csúcsaként az elektronikus egészségügyi kartont is bevezetik – emelte ki az egészségbiztosítási alap igazgatója. Mint mondta, így a beteg teljes kórtörténete, valamint minden röntgenfelvétel és laboratóriumi eredmény bármely orvos számára hozzáférhető lesz.

Az e-receptet már több országban, például Norvégiában, Dániában, Finnországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Észtországban és Romániában is bevezették.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A BYOD megőrjíti a vállalatokat

hét febr 3 , 2014
Egyre több vállalat állítja, hogy a személyes mobil eszközök munkahelyi használata (BYOD) veszélyt jelent a vállalatokra nézve, mégis kevesen tervezik, hogy korlátozásokat vezetnek be a személyes eszközök használatára, derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International közös felméréséből. A felmérés szerint a leginkább a japán vállalatvezetők fejezték ki aggodalmukat, […]

Friss, ropogós