E-hulladék: nagy gond a műanyagok újrahasznosítása

e-hulladékAz év első nyolc hónapjában 1067 tonna e-hulladék került a feldolgozókhoz a MediaMarkt vásárlóitól, másfélszer annyi, mint egy éve.

A műszaki áruházlánc és az elektronikai hulladékok kezelésével foglalkozó Inter-Metal Recycling Kft. adatai szerint a mennyiség az előző években stagnált, ezért a növekedés váratlanul érte a hulladékgazdálkodási szakembereket. A leadott elektromos és elektronikus hulladékok csaknem nyolcvan százaléka háztartási nagygép, hűtőgép, de háztartási kisgépek, valamint monitorok és televíziók is nagy számban kerültek a hulladékhasznosító telepre. Az áruházlánc értékesítési tapasztalatai már előre jelezték a felfutást. A közleményben Biczó Péter, a MediaMarkt kategóriamenedzsere rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatti tavaszi korlátozások idején a fagyasztószekrények, a fagyasztóládák és a nagyobb fagyasztókapacitással bíró kombinált hűtőszekrények többszörösét adta el a műszaki lánc.

A közleményben Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling elektronikai hulladék üzletágának vezetője ismertette, hogy a MediaMarkt által eljuttatott berendezésekből 1920 kilogramm nyomtatófesték-hulladékot, valamint 788 kilogramm elem- és akkumulátor-hulladékot válogattak ki és továbbítottak veszélyeshulladék ártalmatlanító üzemekbe. A fém összetevőkből 510 tonna vaslemez-, 75 tonna réz- és 53 tonna alumíniumhulladék hasznosult kohókban – tette hozzá. A szakember hangsúlyozta, hogy az elektromos berendezések anyagának 21 százalékát kitevő műanyagok újrahasznosítása jelenti az egyre nagyobb szakmai kihívást a hulladékkezelők számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

"Fejlődés": akkorát digitalizált a BASF, hogy le kell építenie kétezer dolgozót

hét szept 28 , 2020
A német BASF vegyipari konszern 2022-ig kétezer alkalmazottat bocsát el Global Business Services szolgáltató üzletágától – jelentette be a konszern. A Global Business Services üzletágat 2020 január elsején létesítette a BASF a többi tevékenységi körétől átvett 8400 alkalmazottal a többi üzletág pénzügyi, logisztikai, kommunikációs, személyzeti, környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági szolgáltatásainak […]
BASF kazetta