Durvul az Ukrán kiberháború

Robert-Lipovsky-ESETA szlovák ESET it-biztonsági társaság kutatói felfedeztek egy olyan kártékony kódot, amely legalább 2008 óta elkerülte az internetbiztonsági szakemberek figyelmét. A Win32/Prikormka néven észlelt kártevőt kiberkémkedésre használják elsősorban kormányellenes szeparatisták ellen a függetlennek kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban. Ukrajnában elég gyakoriak az ilyen típusú támadások, pár hónapja áramszolgáltatókat támadtak kiberbűnözők, aminek köszönhetően áramkimaradások is voltak a térségben.

Ahogyan az a célzott támadásokkal lenni szokott, a forrás megtalálása bonyolult, mivel nehéz döntő erejű bizonyítékot találni. Az ESET kutatásai azt mutatták, hogy a támadók valószínűleg Ukrajnán belül működnek. Akárkik is legyenek, feltételezhető, hogy a művelet politikai indíttatású. „A szeparatisták mellett a kampány célpontjai között ukrán kormányzati tisztviselők, politikusok és újságírók szerepelnek” – mondta Robert Lipovský, az ESET senior antivírus kutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Centrifuge szoftverrel erősít az Információs Hivatal

ked máj 24 , 2016
A T-Systems Magyarország Zrt. nyerte a Carinex Ipari és Kereskedelmi Kft. előtt az Információs Hivatal Centrifuge elnevezésű szoftver beszerzésére kiírt tenderét. Bár a szerződés eredetileg becsült összértéke 18 millió forint volt, a pályázat győztese 21 697 600 forintért szállíthatja szoftvert. A hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban megvett Centrifuge Analytics szoftver képes […]

Friss, ropogós