Drótos: “aratógéppel” gyűjtik be a magyar internet termését

A magyar internetes oldalak tartalma nemzetünk kulturális örökségének a részét képezi, megőrzéséről, későbbi megismerhetőségéről kötelességünk gondoskodni – mondta az Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. Latorcai az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) zajló, “404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” című rendezvényen beszélt, amely a közgyűjtemények feladataival foglalkozik a webes és egyéb internetes tartalmak archiválása kapcsán. “A különböző szakmai területek, különösen a könyvtárak szakemberei között konszenzus van abban, hogy szükség van az interneten keletkező tartalmak összegyűjtésére, tárolására és visszakereshetőségére. Fontos és sürgető az OSZK-ban zajló informatikai projekt” – mondta Latorcai. Szólt arról is, hogy egy kormányhatározat az OSZK informatikai rendszerének stabilizálására, fejlesztésére 7,5 milliárd forintot biztosított, a rendszer működtetésére a 2017-es költségvetésből több mint egymilliárd, 2018-tól pedig már 1,3 milliárd forint forrást különített el. Azt is megemlítette, hogy az online tartalmak üzemszerű archiválását célzó jogszabályi háttér megteremtése folyamatban van.

Drótos László, az OSZK webarchiválási projektjének témafelelőse beszámolt arról, hogy a tavaly indult és 2018 végéig tartó munka keretében szelektív módszerrel eddig mintegy hatezer magyar webhelyet mentettek le, ezek között vannak a múzeumok, könyvtárak, galériák, egyetemek és kutatóintézetek oldalai is. Elmondta, hogy a webarchiválás másik módszereként megpróbálják a egész webtéren szelektálás nélkül is lementeni a magyar webcímeket: 734 ezer ilyen keletkezett 1995 óta, közülük 291 ezer címet kezdtek feldolgozni az “aratógépnek” nevezett szerverrel, ami tömörítve jelenleg öt terabitnyi (Hát ez nem túl sok, bőven ráfér egy átlagos, egy terabájtos merevlemezre. A -szerk- megj.) helyet foglal el. Megjegyezte, hogy a magyar webtér a .hu domainon kívül minden más webcímre kiterjed, amelyet magyarok létesítettek vagy magyarok számára hoztak létre netes tartalmakat. A szakember beszámolója szerint Magyarország a webarchiválásban tíz-húsz éves lemaradásban van a világ fejlettebb országaihoz képest. Az OSZK-ban az internetes források hosszú távú megőrzését célzó kísérlet informatikai hátterét a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes postai levelek útja

csü nov 22 , 2018
A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt postai levélküldemények útja, a projekt az Európai Unió támogatásával és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósul meg csaknem 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, a Magyar Posta saját forrásból további 3,3 milliárd forintot fordít a teljes program megvalósításra. A posta tájékoztatása szerint […]
posta

Friss, ropogós