Drávanet: novembertől itt a digitális kánaán

optikai-kabelA Drávanet Hálózatok Kft. optikai körzethálózati fejlesztése jó ütemben halad a Sellyei, Siklósi, Bajai, Kadarkúti és Nagyatádi kistérségek jellemzően elszórt kistelepülések alkotta területein. A fejlesztés összesen ötvenöt települést és közel huszonegyezer lakost érint. A 2014. április hónapban megkezdődött optikai hálózatépítési munkálatok a tervek szerint 2015. szeptember harmincadikáig befejeződnek, így a használatbavételi engedélyezéssel együtt a fejlesztés 2015 novemberében befejeződhet. A szélessávú körzethálózati beruházás készültségi foka 2015. július végére megközelítette a kilencven százalékot. A projekt több mint 1,665 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló GOP-3.1.2-12-2012-0025 projekt célja az infokommunikációs infrastruktúra kiépülésének támogatása Magyarország azon térségeiben, amelyekben a nagy sávszélesség-igényű szolgáltatások elérhetővé válásához szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon nem épült ki. A beruházás révén létrehozott optikai hálózat kapacitása garantálni fogja, hogy a majdani helyi hálózatok fejlesztésekor a nagy sávszélességű (30 Mbps feletti) internethasználatnak ne legyen akadálya az intézmények, háztartások és vállalkozások számára.

A projekt keretében az érintett településeken kialakításra kerülnek a helyi hozzáférési hálózatok technológia-független csatlakoztatására alkalmas hozzáférési aggregációs pontok (PoP). A lakossági és vállalati előfizetők kiszolgálása a helyi hozzáférési hálózatok révén fog a későbbiekben megvalósulni. Ugyanakkor az ott élő lakosok és a helyi vállalkozások számára a körzethálózati fejlesztés eredménye azonnal érzékelhető lesz, mivel a települési önkormányzatok, közoktatási intézmények, eMagyarország Pontok és  Integrált Közösségi Szolgáltató Terek (IKSzT) rácsatlakozhatnak a most kiépülő optikai körzethálózatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.