Drasztikus időjárás-változást jeleznek a következő évtizedekre

aszályDrasztikus időjárás-változást, a szélsőséges események gyakoribbá válását, jelentős hűtési energiafelhasználás-növekedést, jeleznek előre a Dél-Alföldön a következő évtizedekre.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közleménye szerint a kutatók a várható klímaváltozást 13 regionális klímamodell átlaga alapján elemezték. A modellek fejlesztése során egyre több folyamatot értenek meg és építenek be. A modellek pontosításával negatív trend figyelhető meg: a pesszimista forgatókönyv esetén az előrejelzések egyre kedvezőtlenebbé válnak.

Az eredmények alapján az évszázad második felére Magyarország területén a trópusi éjszakák száma – amikor a minimum hőmérséklet 20 foknál magasabb – a jelenlegi három-négyszeresére nő, és ezzel párhuzamosan a forró napok – amikor a maximum hőmérséklet harminc fok feletti – száma is megduplázódhat. A fűtési energiaigény húsz-negyven százalékos csökkenése, valamint a hűtési energiaigény 60 százalékos növekedése eredményeként a két érték megközelítheti egymást a Dél-Alföldön. A heves csapadékos napok száma húsz-negyven százalékkal növekedhet, de az összefüggő csapadékmentes – aszályos – időszakok hossza is egyötödével emelkedik.

A klímaváltozás oka az emberi tevékenységgel járó üvegházgáz-kibocsátás. Lényegében minden tevékenység, amely fosszilis energiahordozó felhasználásával jár, hozzájárul ehhez. Így a kommunális fűtés, az elektromosáram-felhasználás, a közlekedés, a szállítmányozás, az ipar és a mezőgazdaság is. A kibocsátáscsökkentés, a nemzeti és európai uniós törekvések – 2050-re nettó zéró kibocsátás -, valamint a nemzetközi klímaegyezmények mind azt a célt szolgálják, hogy egy kevésbé pesszimista forgatókönyv valósuljon meg.

A kutatók szerint egyéni szinten is fontos a cselekvés. Ezek lehetnek például az energiahatékonysági beruházások, a lakásszigetelés, az energiatakarékos eszközök használata és a klímatudatos gondolkodás, például a kerékpár és a közösségi közlekedés használata.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szakmunkák Baranya megyében

szo jan 21 , 2023
Manapság a szakmunkák hiányszakmáknak számítanak, pedig mennyire szükség van jól dolgozó villanyszerelőre, gázszerelőre, burkolókra stb. szerte az országban! Lássuk milyen szakmunkákra keresnek munkavállalókat Baranya vármegyében! Lakatos, hegesztő, villanyszerelő Lakatosok jelentkezését várja többi pécsi cég, ahogyan az a pécsi állásgyűjtő portál oldalán is látható: https://pecsallas.hu/allasok/szakmunka. Itt szinte kivétel nélkül feltétel a […]
pecsallas.hu

És még ez is...