Doxing: nagyon terjed a dupla zsarolás

doxingTavaly tizenhét éves csúcsot döntött az informatikai adatvédelmi incidensek költsége – közölte a kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő szlovák ESET.

A társaság adatai szerint a támadások mögött álló leggyakoribb indíték a felhasználói adatok ellopása, miközben az idősek aránytalanul nagy mértékben esnek áldozatul a kiberbűnözésnek: az összes csaláshoz kötődő pénzveszteség 28 százalékát a 60 év felettiek szenvedték el, ami körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget okozott a korcsoport számára. Az elmúlt évben erőteljesen megnőtt a mobilbankos kártevők észlelése az Android eszközökön, az év első harmadában drasztikus, 158,7 százalékos növekedés volt észlelhető, a második harmad pedig további 49 százalékos növekedést hozott. Kifejezetten aggasztó tendenciáról van szó, hiszen a mobilbankos trójai kártevők hatalmas anyagi károkat okozhatnak az áldozatoknak. Gyakoriak a kriptovalutákra épülő befektetési csalások is: 2020 októbere és 2021 májusa között több mint nyolcvanmillió dollárt csaltak ki ezzel a módszerrel az áldozatoktól. A tényleges összeg vélhetően még ennél is magasabb, mivel sokan szégyellik bevallani, hogy átverték őket – írták.

A tanulmány szerint a közigazgatási szervezetek számára az úgynevezett „social engineering”, az emberi megtévesztésre építő támadások jelentik a legnagyobb veszélyt: a 2021-es közigazgatási adatsértések 69 százalékát ugyanis az ilyen támadások tették ki. Az elmúlt években a kiberbűnözők elkezdtek áttérni az egyszerű zsarolóvírusról a dupla zsarolásra (doxing), és azzal fenyegetőznek, hogy a váltságdíj-fizetés elmaradása esetén eladják vagy nyilvánossá teszik a titkosítás során megszerzett adatokat. Az ilyen jellegű fenyegetések száma drasztikusan megnőtt: 2020-ról 2021 második negyedévére 8,7 százalékról 81 százalékra ugrott. Ezzel együtt pedig jelentősen növekedtek a zsarolóvírus-támadások elhárításának összköltségei is. A szolgáltatásokat ellehetetlenítő túlterheléses DDoS-támadások száma is emelkedő tendenciát mutat, 2020-ban több mint tízmillió ilyen támadás történt, amely 1,6 millióval több, mint az előző évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az EU elítéli a Deutsche Welle oroszországi betiltását

szo febr 5 , 2022
Az Európai Unió elítélte, hogy Oroszország betiltotta területén a Deutsche Welle német televíziócsatorna adásának sugárzását. Peter Stano, az EU külügyi szóvivője szerint az orosz lépés „elfogadhatatlan, és minden indokot nélkülöz”. Mint mondta: a német médiahatóságok engedélyezési és felügyeleti bizottságának (ZAK) szerdai döntése, miszerint az RT orosz állami televízió műsorszolgáltatási engedély […]
Peter Stano

És még ez is...