DJP: sose gondolnád miért esett vissza Magyarország

Mint korábban megírtuk, az EU napokban közzétett, a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatója (DESI) szerint Magyarország a 28 uniós tagállam között összességében a 23. helyen állt 2017-ben, ami azt jelenti, hogy a 2015-ös 21. és a 2016-os 20. helyezést sem voltunk képesek megtartani. Megkerestük a Digitális Jólét Program (DJP) titkárságát, hogy véleményük szerint mi lehet a visszalépés oka. A részletes, elemző választ teljes terjedelmében alább olvashatják.

“Az Európai Bizottság a minap nyilvánosságra hozta a digitális gazdaság és társadalom fejlettségének mérésére bevezetett összetett mutató, az ún. DESI index (Digital Economy and Society Index) legfrissebb, döntően 2016. évi (esetenként régebbi) adatokra támaszkodó mutatóját, amely szerint hazánk egy helyet rontva a 23. helyre került. Az index a kormányzat által többek között a Digitális Jólét Program (DJP) keretében az elmúlt két esztendőben hozott közpolitikai, szabályozási és fejlesztéspolitikai intézkedések eredményeit még nem tükrözi. Az index összeállításának érdekessége, hogy évről évre jelentős mértékben változtatnak a figyelembe vett mutatók körén, a számítási módszertanon, ezért az egyes évek eredményei nehezen összevethetők. Az új módszertannal utólag az előző évi eredményeket is átszámolják és Magyarország esetében a változtatások a viszonylag jó mutatókat érintették, hatásukra a 2017-es 21. helyünk a 22. helyre változott. Nemcsak Magyarország 2017-es DESI értéke csökkent a 2017-es publikált értékekhez képest visszamenőleg, hanem az EU28 érték is, amely 52-ről 50,8 pontra esett vissza a 2017-es publikációhoz képest.

A Digitális Jólét Program eddigi és tervezett intézkedései is kifejezetten azokra a területekre fókuszálnak, amelyeken a DESI index gyenge eredményt mutat, illetve fejlesztési igényt jelez. Noha infrastruktúra terén nem tapasztalható jelentős lemaradás, a digitális gazdaság fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű digitális infrastruktúra elérhetősége. Az elmúlt két évben a vezetékes internethálózat színvonala alapján az EU országainak legfejlettebb első harmadába kerültünk, a mobil adatátviteli, azaz mobil internethálózatunk fejlettsége tekintetében pedig a világ első öt országa között vagyunk. Több nagy léptékű infrastruktúra-fejlesztési programot is megvalósítunk. A közös európai elhatározással elindított Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében hazánkban – az európai céldátumot két évvel megelőzve – 2018 végére minden háztartásba, valamennyi helyrajzi számmal rendelkező ingatlanba elér a szupergyors, legalább 30 Mbit/s adatátviteli sebességű internetszolgáltatás. Annak érdekében, hogy az anyagi erőforrások hiánya egyetlen magyar polgárt se zárjon ki a digitális világban való részvételből újabb, jelentős adócsökkentéssel, a Digitális Jólét Alapcsomag működtetésével és a 2018 végéig az ország minden településén – legalább egy középületben és legalább egy közterületen – kiépülő ingyenes szélessávú wifi-szolgáltatással igyekszünk segíteni.

A Kormány célja, hogy a következő években a digitalizációval több új, magas hozzáadott értéket termelő munkahely jöjjön létre, mint amennyi munkahely a digitális átalakulás során megszűnik. Ezt a célt szolgálja a Kormány által 2016 őszén elfogadott Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája (DOS) is, amely a teljes oktatási rendszert hivatott felkészíteni a digitális világra. A DOS végrehajtása megkezdődött és elkészült a Digitális Munkaerő Program (DMP) is, melynek célja a digitális munkaerőhiány enyhítése. A DESI index problémáit észlelve a DJP tavaly elindított egy projektet vezető iparági szakértő cégek bevonásával „A digitális ökoszisztéma mérőszámainak pontosítása” tárgyban, melynek eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozza. Ezeknek a programoknak, illetve a Digitális Jólét Program egészének a hatásai várhatóan a következő évek DESI indexében is tükröződnek majd.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mától él az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

pén máj 25 , 2018
Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation – GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az Európai Unió egész területén. Az Európai Unió még 2016-ban fogadta el az általános adatvédelmi rendeletet, de a szabályozás csak 2018. május 25-től alkalmazandó. A rendelet felülírja a nemzeti jogszabályokat […]
GDPR