Mácz szerint Magyarország az 5G korszak nyertesei között lehet

Gál András LeventeMagyarország kedvező pozícióját emelte ki az 5G terén Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője az 5G Koalíció által szervezett konferencián.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter rámutatott: az 5G technológia életünk számos területére kihat, a közlekedéstől az agráriumon át a logisztikáig. Azok az országok, amelyek nem élnek az ebben rejlő lehetőségekkel, elveszítik versenyképességüket, ezért is fontosak Magyarország e téren tett folyamatos erőfeszítései, valamint az 5G Koalíció keretében zajló közös munka. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta: új távlatokat nyithat a győri Széchenyi Egyetemmel együttműködésben induló 5G Kiválósági Központ, amely egészségügyi és környezeti kutatásokat is koordinál majd, kereskedelmi pilot projekteket alakít ki, valamint a precíziós mezőgazdaságra és a dróntechnológiákra fókuszál. A digitális fejlesztési központ célja az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása. A DJP szakmai vezetője a konferencián azt is hangsúlyozta, hogy az ország digitális felkészültségén a többi között a közadatok hozzáférhetőségének megteremtésével javítani kell.

Az 5G kiemelten fontos téma, ezért a tudatosítás mellett az állam feladata, hogy finanszírozza a releváns egészségügyi és környezeti kutatásokat. Ezen túl elsősorban a jogi akadálymentesítés, míg a fogyasztóvédelem terén a tisztességtelen piaci magatartás szabályozása követel meg fokozott állami szerepvállalást. Az olyan pilot programok pedig, mint a precíziós mezőgazdaság tesztüzemeként működő Mezőhegyesi Mintabirtok, valós környezetben teszik lehetővé az 5G-ben rejlő potenciál kiaknázását – fejtette ki Gál András Levente. Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője a szervezet jövőképéről szóló előadásában elmondta: az 5G Koalíció egyik kiemelt célja, hogy a magyar társadalom és gazdaság szereplői felkészülten érkezzenek az 5G korszakba, és az 5G technológia lehetőségeit saját maguk, vállalkozásuk, végeredményben pedig Magyarország javára fordítsák. A három és fél évvel ezelőtt alapított, mára 84 tagszervezetet számláló koalíció öt munkacsoportjában dolgozó kétszáz hazai szakember munkája a garancia arra, hogy Magyarország az 5G korszak nyertesei közt lehessen az egyre élesedő nemzetközi versenyben – jelezte. (Ahhoz képest, hogy például csak a kínai Huawei-nél több tízezer fejlesztő: tudós, mérnök végez kutatás-fejlesztési tevékenységet, ez a kétszáz magyar szakember minden, csak nem garancia semmire. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Infineon: látszik a fény az alagút végén

ked nov 10 , 2020
Bevételeinek jelentős, közel 23 százalékos emelkedését prognosztizálta az októberben kezdődött új pénzügyi évére az Infineon német félvezetőgyártó, amely hétfőn közzétett gyorsjelentésében az elemzői várakozásokkal összhangban álló eredményekről számolt be. A világ egyik legnagyobb félvezető áramkör gyártója, a müncheni székhelyű Infineon a koronavírus-járvány kirobbanása után, márciusban visszavonta pénzügyi előrejelzését, de azóta […]
Infineon, áramkör

És még ez is...

Friss, ropogós