Díjat nyert a Komondor

Spaller Endre, KIFÜIdén először adták át az ICT Global magazin által alapított „ICT Global Enterprise Award” elismerést. A kormányzat számára fejlesztett kategóriában a Komondor szuperszámítógép fejlesztése nyert.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) közleménye szerint a Komondor az egyetlen olyan szuperszámítógép Magyarországon, amelyet az innovatív kis- és középvállalkozások is használhatnak. A KIFÜ több mint 20 éve üzemeltet világszínvonalú High Performance Computing (HPC) infrastruktúrákat. Ennek a munkának a legújabb fejlesztése az idén januárban átadott és beüzemelt Komondor, amely a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló, friss TOP 500-as listán a 229. helyet, a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeit rangsoroló Green500-as júniusi listán pedig a 21. helyet foglalja el. A Komondor szuperszámítógép átadása óta további részekkel bővült, hogy lehetőséget teremtsen a piaci felhasználói létszám jelentős gyarapodására.

Komondor HPCAz ICT Global szakmai díjára azok az infokommunikációs technológiát fejlesztő és üzemeltető szervezetek pályázhattak, amelyek 2022 májusa és 2023 áprilisa között hajtottak végre jelentős termékfejlesztést, szolgáltatás- vagy rendszerbevezetést. A KIFÜ a HPC fejlesztéseivel pályázott az „ICT Global Enterprise Award Best Government Supplier” díjra. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke a közlemény szerint a díjátadón kiemelte: a Komondor a kutatásban és innovációban tevékenykedő partnerek számára elérhető, legkorszerűbb informatikai infrastruktúrának számít. Jelenleg 12 felsőoktatási intézménnyel és közel 70 kkv-val van a KIFÜ-nek együttműködési megállapodása, de a cél az, hogy ezek a számok tovább nőjenek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Közszolgálat: KÜRT - NKE együttműködés

szo máj 27 , 2023
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kiberbiztonsági mesterképzésén a kockázatértékelés, kockázatmenedzsment tavaszi tárgy részeként a KÜRT Zrt. szakértői, gyakorlati oktatásokat tartanak. Az együttműködés különlegessége, hogy az oktatás a SeCube GRC rendszer segítségével történik. A SeCube GRC – a KÜRT saját fejlesztésű biztonságirányítási rendszere, amelyet -a cég közleménye szerint- számos piaci és […]
A képen Dr. Muha Lajos, címzetes egyetemi tanár (balról a harmadik), és a KÜRT Zrt. oktatói láthatóak balról Szmola Gergely, Antal Gábor és Tóthmajor Máté (balról a negyedik).

És még ez is...