Digitális látványelemekkel várják a látogatókat a gyulai várban

Mintegy 13 millió forintos forrásból fejlesztették a gyulai várban azt a három új digitális látványelemet, amelyet a napokban adtak át a publikumnak.

A gyulai vár kiállítása az 1566-os ostromot fényvetítéssel megidéző narrált diorámával; egy kiterjesztettvalóság-alapú installációval, valamint az 1566-os és az 1690-es évekbeli várat és környezetét megidéző videóval bővült a Kubinyi-program révén. A pécsi Pazirik Kft. készítette el a történelmi rekonstrukciójú 3D-s grafikákat. Szakonyi Balázs, a cég kreatív vezetője elmondta, két videóban azt mutatják be azonos kameraállással, hogyan nézett ki a vár és környéke az 1566-os ostrom előtt, valamint 1690, azaz a török hódoltság után. A Modellab Stúdió készített egy háromszor másfél méteres, kétszáz figurás makett a XVI. századi várról. Hajnal Péter ügyvezető elmondta, 15 éve gyártanak maketteket, de olyanon még nem dolgoztak, amelyhez fényfestés és narráció is társul. A beruházás része volt egy XVII. századi hajdúpuska elkészítése is, amelyen egy helyi szakember, Czene Béla dolgozott és amelyet egy számítógéppel kötöttek össze. Ahogyan a puskát mozgatják a látogatók, egy úgynevezett kiterjesztettvalóság-alapú installációval azt látják, hogyan nézhetett ki a XVI. században a huszárvár és környéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csökkent az SAP negyedéves mükődési eredménye

pén jan 31 , 2020
Az SAP német szoftvergyártó működési eredménye 11 százalékkal, 2,125 milliárd euróra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben. A piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalata kedden azt közölte, hogy a december végével záródott három hónapban az adózott eredménye két százalékkal, 1,654 milliárd euróra mérséklődött, az egyszeri tételek figyelembe vétele nélküli nyeresége […]

Friss, ropogós