Digitális jüan: Kína készpénzmentessé válna

kínai jüan, Mao arcképA kelet-kínai Szucsou város a kínai jegybankkal együttműködésben húszmillió jüan (906 millió forint) összértékű nyereményként az ország új digitális valutáját sorsolja ki a lakossága körében a digitális jüan újabb pilot programja keretében – adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A december 12-ére eső, “dupla 12” nevű, leárazásokkal járó kereskedelmi akció idejére időzítve százezer darab, 200 jüan értékű jutalomkupont sorsolnak ki Szucsou lakói között, a kuponokat december 27-éig használhatják fel – derül ki a város kormányzatának péntek esti közleményéből. A nyereményjátékra a városlakók Szucsou hivatalos közszolgálati applikációján keresztül regisztrálhatnak. A kisorsoltak pedig hozzáférhetnek majd a nagy nyilvánosság számára egyelőre nem elérhető, hivatalos digitális jüan alkalmazáshoz, és ezen keresztül tudják felhasználni a nyereményüket. Ez a kínai digitális jegybankpénz második ilyen jellegű pilot programja. Az első októberben zajlott a dél-kínai Sencsenben, a jegybank akkor tízmillió jüan értékű digitális valutát osztott ki 50 ezer, véletlenszerűen kiválasztott fogyasztónak. A JD.com kínai e-kereskedelmi óriásvállalat szombaton a hivatalos WeChat fiókján közzétett bejegyzésben bejelentette, hogy internetes kereskedelmi platformján egyes termékek esetében december 11-e és 27-e között elfogadja a szucsoui vásárlók között kisorsolt digitális jüant fizetőeszközként. A JD.com, amelyet Kínában csupán az Alibaba szorít maga mögé az internetes kiskereskedelem terén, ezzel az első olyan e-kereskedelmi platformmá vált, amely elfogadja az ország digitális valutáját.

A hivatalosan digitális valutás elektronikus fizetés (Digital Currency Electronic Payment, DCEP) névre keresztelt digitális jüan segítségével Kína újabb lépést tesz annak a tervnek a megvalósítására, hogy készpénzmentes társadalommá válhasson. Az országban jelenleg széles körben elterjedt a Tencent által működtetett WeChat Pay, valamint az Alibaba AliPay szolgáltatása, amelyeken keresztül a vásárlók egy digitális pénztárcában tartják pénzeszközeiket, és QR-kód segítségével fizethetnek az üzletekben. Peking továbbá célul tűzte ki a jüan nemzetközi használatának elősegítését, amit a digitális jüan bevezetése megkönnyíthet. A kínai digitális valutát maga a kínai központi bank bocsátja ki, így merőben eltér az olyan kriptodevizáktól, mint a Bitcoin vagy a Facebook kezdeményezésében elindult Libra. A kínai jegybank szerint a tesztelés alatt álló digitális valuta ugyan mutat hasonlóságokat a kriptodevizákkal – különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián alapul -, de gyorsabb tranzakciókhoz tervezik, hogy Kínán belül szélesebb körben legyen alkalmazható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Idén 25-27 milliárdot költhetünk játékokra karácsonykor

hét dec 7 , 2020
Becslések szerint az éves magyar játékpiaci forgalom meghaladhatja az ötvenmilliárd forintot, aminek fele, 25-27 milliárd forint a karácsonyt megelőző másfél hónapban realizálódik. A játékpiac legerősebb időszaka minden évben a karácsonyhoz köthető, így az év végi ünnepi szezonban a legmagasabbak a kosárértékek. Idén átlagosan 11 ezer forintos online és 8800 forintos […]
karácsony ünnepe