Digitális gazdaság: informális ülést tartott a Versenyképességi Tanács

1

Berke-BarnaA versenyképességért felelős miniszterek 2016. július 17-18-i ülésükön vitatták meg a gazdaság digitális átalakulásának egyes kérdéseit és annak a munkaerőpiacra gyakorolt hatását. A tanácsülésen Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a digitális átalakulásról szólva kiemelte, a magyar iparpolitikai stratégia, az Irinyi-terv ösztönzi és segíti a magyar ipar, és általában a gazdaság digitalizációjának előrehaladását. Ennek egyik példája, hogy a high-tech ökoszisztémaépítés zászlóshajó projektjeként megalakult Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, amelyhez a legkiválóbb ipari kutató intézmények mellett a hazai technológiai innovációt meghatározó közel ötven nagy és közepes vállalat csatlakozott.

Mindemellett továbbra is korszerűsíteni kell az üzleti és a szabályozási környezet vállalkozás- és innováció barát elemeit, az adórendszert és az adóeljárásokat, valamint napirenden van adminisztratív terhek csökkentése, az innovatív termékek iránti kereslet kormányzati beszerzések útján történő ösztönzése, a finanszírozás innovatív formáinak fejlesztése is. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy az Európai Unió élen járjon az IKT-szabványosításban. Szólt arról, hogy Zalaegerszegen az autonóm járműrendszerek speciális tesztigényeinek megfelelő és a hozzájuk kapcsolódó környezeti feltételeket kielégítő, az elektromos járművekhez kapcsolódó speciális létesítményeket is magában foglaló tesztpálya épül. Emellett felhívta a figyelmet a 2016 novemberében Budapesten megrendezendő autóipari konferenciára.

Az államtitkár a digitális jövő munkaerő-piacot érintő átalakulásával kapcsolatos eszmecserén kifejtette, a jövőben mindenkinek szüksége lesz alapfokú digitális írástudásra. Ez nagy kihívás, hiszen több mint 65 millió európainak hiányzik a megfelelő olvasási-és írástudása, és a numerikus, valamint a digitális készségek is szegényesek. Ezért meg kell erősíteni az iskolarendszeren belüli képzést és ösztönözni kell az élethosszig tartó tartó tanulást. Szinte minden ipari ágazatban megnőtt az igény a magasan képzett IKT-szakemberekre, és ezt csak az oktatási és az üzleti ágazat szorosabb együttműködésével lehet áthidalni.

One thought on “Digitális gazdaság: informális ülést tartott a Versenyképességi Tanács

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Most úgy tűnik az IoT menti meg a világ gazzdaságát

ked júl 19 , 2016
A Vodafone IoT Barométer felmérése szerint a vállalatok 28 százaléka már ma is használ IoT megoldásokat, további 35 százalékuk pedig egy éven belül kíván ilyeneket bevezetni. Az 1096 megkérdezett vállalat több mint 75 százaléka úgy véli, hogy az IoT megoldások jelentik a jövőbeli siker kulcsát, emelte ki Király István a […]
Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese

Friss, ropogós