Deloitte: nagy éve volt tavaly az M&A piacnak

DeloitteAz összeolvadások és vállalatfelvásárlások (M&A) globális piaca 2021-ben új csúcsot döntött meg mind a tranzakciók összértékét, mind azok számát tekintve a 2020-as év jelentős visszaesése után – olvasható a Deloitte könyvvizsgáló friss tanulmányában. A tranzakciós érték megközelítette az 5800 milliárd dollárt, mely 85 százalék növekedést jelent 2020-hoz viszonyítva. A tranzakciók száma meghaladta a 27 ezret, ami közel másfélszerese a 2020-as értéknek és 6 ezres tranzakciószám-növekedést jelent a 2018-as korábbi rekordévhez viszonyítva. Az átlagos tranzakciós méretben is jelentős növekedés történt, amely szintén a legmagasabbnak számít az elmúlt tíz év távlatában – jelezték. A régió országainak rangsorában 2021-ben továbbra is Lengyelország szerepel az első helyen, amely a kelet-közép-európai piac több mint 40 százalékát tette ki a tranzakciók számát tekintve. A második helyen ismét Csehország áll, majd Románia, Magyarország és Horvátország következik – változatlan sorrendben.

A regionális piacot továbbra is elsősorban a közép- és dél-európai befektetők dominálják, hiszen a tranzakciók több mint felét ezen régió vevői bonyolították le. Az elmúlt években az észak- és nyugat-európai befektetői aktivitás aránya folyamatosan nőtt, 2020-ban és 2021-ben ezen befektetők aránya meghaladta a 35 százalékot. Az észak-amerikai vevők részaránya 2015 óta nem volt olyan magas, mint 2021-ben. A tanulmányból kiderül, hogy a magyarországi M&A piacon 2021-ben szintén rekordnak számító, 42 tranzakció történt; a legtöbb tranzakciót itthon – akárcsak globális szinten – az it-szektorban bonyolították le. Tavaly ismét ötven százalék fölé emelkedett azon ügyletek részaránya, amelyben mindkét fél hazai szereplő volt; 2018-at követően jellemzően magas volt ez az érték. Csomor Csaba, a Deloitte Magyarország pénzügyi tanácsadás igazgatója a közlemény szerint jelezte: Magyarországon kiemelkedő tranzakciók voltak a közelmúltban például a WebEye és a Starschema felvásárlása cseh és indiai befektetők által. Az energia szektor továbbra is élénk, ahol a Mol az egyik legaktívabb felvásárló; a pénzügyi szektorban jelentős tranzakció a Commerzbank magyar operációjának Erste Bank általi felvásárlása.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A tintasugaras nyomtatók menthetik meg a bolygót

ked jún 7 , 2022
Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiafogyasztást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű – derül ki az tintasugaras nyomtatókat is gyártó Epson megbízásából készült kutatásból. A […]
tintasugaras

Friss, ropogós