Deloitte: lassulás és visszaesés jellemezte az M&A piacot 2023-ban

DeloitteLassulás és visszaesés jellemezte az összeolvadások és vállalatfelvásárlások (M&A) globális piacát – közölte a Deloitte könyvvizsgáló cég.

A globális M&A piac aktivitásában mind a tranzakciós szám, mind az érték szempontjából visszaesés volt tavaly: a 2022-es rekordévhez képest 2023-ban tíz százalékkal kevesebb tranzakció történt, 15 százalékkal alacsonyabb tranzakciós összérték mellett. Hasonlóan a globális trendhez, mind a kelet-közép-európai, mind a magyarországi vállalatfelvásárlási piacon hasonló mértékű visszaesés volt tapasztalható. A tranzakciós aktivitás visszaesésére jelentős hatással voltak a globális gazdasági folyamatok, amelyek tovább növelték a befektetői bizonytalanságot.

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is a legtöbb tranzakció az Amerikai Egyesült Államokban tevékenységet folytató vállalatok körében történt, azonban 2022-höz képest ezen tranzakciók globális részaránya tovább csökkent 29,5 százalékról 27,7 százalékra. A fejlett nyugati gazdaságok közül egyedülállóként az Egyesült Királyságban valósult meg több tranzakció 2023-ban 2022-höz képest, miközben a többi fejlett vezető gazdaságban – Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kína – mindenhol visszaesés volt tapasztalható.

A kelet-közép-európai régióban vegyes a kép: a legnagyobb régiós piacokon, Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon folyamatos és jelentős mértékű növekedés volt megfigyelhető a tranzakciók számát illetően 2022-ig, azonban a már említett globális trenddel azonosan 2023 a visszafogott tranzakciós aktivitás éve volt.

Magyarországon is durva a visszaesés

A tanulmány szerint a régió trendjeivel összhangban 2023-ban Magyarországon is némileg csökkent az M&A tranzakciós aktivitás. A tavalyi 32,7 százalékos növekedést követően 16,9 százalékkal csökkent a tranzakciós aktivitás 2022-höz képest, ezáltal a tranzakciók száma a második legmagasabb volt az elmúlt tíz évben.

Magyarországon ötven százalék felett alakult a hazai befektetők részaránya. Az EU + Egyesült Királyság kategória alá tartozó országok részaránya huszonöt százalékra nőtt 2022-höz képest. Mindemellett a kínai befektetők aktivitása 2022-ben és 2023-ban vált jelentősebbé a magyar tranzakciós piacon: a részarányuk 4,7 százalékra nőtt tavaly a 2022-es 1,3 százalékról.

A legnépszerűbb ágazat a régióban az it-szektor volt. Míg 2013-ban megközelítőleg minden huszadik tranzakcióban szereplő célvállalat volt it-érdekeltségű, addig 2023-ra már közel minden ötödik tranzakcióról volt ugyanez elmondható. 2020-2023 között az it mellett az energia, az ingatlan, a szolgáltatási szektor is harminc százalék feletti éves átlagos növekedést ért el a tranzakciószámot tekintve. Magyarországon a régiós sorrendhez hasonlóan jelentős az energia és it-szektorban megvalósult tranzakciók részaránya. Ezen két szektor hazánkban megelőzte a pénzügyi szektort 2023-ban, ahol a tranzakciók száma 13-ról 8-ra esett vissza.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagyot nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

csü jún 13 , 2024
A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) és a Startup Genome közös kutatása alapján 41 százalékkal emelkedett a magyar startup ökoszisztéma értéke. A tájékoztató szerint a London TechWeeken mutatta be a 2024 Global Startup Ecosystem Report-ot (GSER) a Startup Genome és a Global Entrepreneurship Network. A GSER startup adatbázisa globálisan egyedülálló: közel […]
startup

És még ez is...