Déjà vu: az interneten is elérhetővé tették a spanyol kormányfő disszertációját

Plágiumvita miatt az interneten is elérhetővé tették Pedro Sánchez spanyol kormányfő 2012-ben készült közgazdasági doktori disszertációját. Az ügy azután robbant ki, hogy lemondani kényszerült posztjáról Carmen Montón spanyol egészségügyi miniszter, mivel több sajtóorgánum is szabálytalanságokról számolt be jogi diplomájának megszerzése körül. Másnap a parlament ülésén Albert Rivera az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt elnöke azzal fordult a szocialista kormányfőhöz: “kétségeket” vet fel, hogy disszertációja nem elérhető nyilvánosan. Mint kiderült, a szöveg bárki számára kikérhető a madridi Camilo José Cela Egyetemen, de csak személyesen tekinthető meg, digitálisan nem.

Az ABC című konzervatív napilap részleteket közölt a doktori értekezésből, cikkében felvetve a plágium gyanúját a kormányfővel kapcsolatban. Sánchez jogi lépéseket helyezett kilátásba az újsággal szemben. Az egyetem állásfoglalást adott ki arról, hogy a miniszterelnök doktori fokozatának megszerzése szabályosan zajlott az intézményben. Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő és oktatási miniszter sajtótájékoztatóján a kormány megdöntésére irányuló akciónak nevezte a történteket, amelynek “semmi köze sincs a valósághoz”. Mint mondta, az újságtól helyreigazítást, a gyanúsításban résztvevő pártoktól pedig bocsánatkérést várnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

MELASZ: hiába minden, bizonytalan a népszavazási és választási eljárás elektronizálásának lehetősége

ked szept 18 , 2018
Szeptember 15. a Demokrácia Nemzetközi Napja. Az ENSZ 70 éves Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint pedig a nép akaratának titkos szavazáson alapuló választásokon kell kifejezésre jutnia. A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) nem csak ezen apropók miatt indította el idén zárult elektronikus népszavazási projektjét: az elmúlt néhány évben megváltozott jogi környezet […]
szavazás

Friss, ropogós