Darák: biztosítani kell a könyvtárakban fellelhető tudásbázist kiaknázó informatikai hátteret

Kihívások és trendek az igazságszolgáltatásban és a szakkönyvtárakban címmel szakmai konferenciát rendeztek a Kúrián és a Fővárosi Törvényszéken. Komoly erőforrás és hatalmas támasz a bírák számára az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer – mondta Handó Tünde a konferencia megnyitóján. Az OBH elnöke rávilágított, a könyvtári szolgáltatások, a statisztikai segítségnyújtás, a könyvtárosok által nyújtott módszertani és szakmai segítség, a múlt értékeinek feltárása, megőrzése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bírák a jogbiztonság iránytűi legyenek. A digitalizálódó környezet, a technikai eszközök intelligensebbé válása, a folyamatos változás, a képi információk térnyerése és a tudás hozzáférhetőségének kibővülése jelentik a kihívásokat a könyvtárak számára is a XXI. században – hívta fel a figyelmet az OBH vezetője.

A könyvtárak olyan támogatói rendszerek a bírák számára, amelyek egyre inkább nélkülözhetetlenné válnak – hangsúlyozta köszöntőjében a Kúria elnöke. Darák Péter kiemelte, eredményes könyvtári munka csak csapatban érhető el és ehhez a csapatmunkához biztosítani kell a könyvtárakban felelhető tudásbázist kiaknázó informatikai hátteret. A konferencia témájához kapcsolódóan a legfőbb bírói fórum vezetője elmondta, a digitalizáció alapvető változásokat és veszélyeket is hordoz magával. Kihívás például az, hogy a könyvtáros által hagyományosan személyi kapcsolaton alapuló információcserét felváltja egy informatikai alapon működő kommunikáció. Fontos irány lehet a jövőre nézve, hogy a könyvtárak a széleskörű tudással rendelkező bírókat megfelelően informálják a munkájuk minél alaposabb ellátásához. Mindez Darák szerint akár a joggyakorlatra is hatással lehet.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rekordszámú kobotot értékesítettek tavaly a világon

csü okt 3 , 2019
Tavaly világszerte 23 százalékkal több együttműködő robotot (kollaboratív robot, angol rövidítéssel kobot) telepítettek, mint 2017-ben – ismerteti az OnRobot a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) által kiadott World Robotics Report jelentés adataira hivatkozva. A közlemény szerint 2018-ban csaknem 14 ezer új kobotkart állítottak üzembe. A cég úgy véli, amennyiben ez a […]
r2d2 robot

És még ez is...