Cuccok internete: a Balaton már IoT ready

Elérhető a NauBit SmartBoat szolgáltatása a balatoni hajósok számára – az Antenna Hungária kiépítette IoT hálózatát a Balatonon.

Az Antenna Hungária kiépítette IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatát a Balaton térségében. Az új hálózat első szolgáltatásaként a NauBit iSol Kft. innovatív terméke, a NauBit SmartBoat május közepétől a balatoni hajósok számára is elérhető. A szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség Internet előfizetésre vagy SIM kártyára, a hajóra felszerelt központi egység az IoT hálózaton keresztül rendkívül költséghatékony módon képes eljuttatni a szenzorok felől érkező adatokat, amelyeket okostelefonon elérhető applikáción is meg lehet jeleníteni.

A SmartBoat szolgáltatás igénybe vételéhez jelenleg három féle eszközzel lehetséges. Az egyik, a NauBit smartboat tracker egy nyomkövető eszköz, amelynek segítségével nyomon követhető a hajó sebessége, mozgásának iránya, a hajózás útvonala. A NauBit smartboat összeköthető okostelefonnal, így nem csak útvonal követésre alkalmas, hanem teljes értékű kompassz, mobil applikációs hajóműszer is elérhető a szolgáltatás igénybevételével. Ezen kívül figyeli a hajó egyéb rendszereit is,  mint a hajó akkumulátorának töltöttsége, vagy a hajómotor működése. A mobil alkalmazás segítséget nyújt a navigációban, valamint a versenyeken számos funkcióval segíti sikerre a kormányost.

A vezeték nélküli LPWAN (Low Power Wide Area Network) technológián alapuló hálózat gépek, eszközök, szenzorok által küldött kisméretű adatcsomagok kommunikációját teszi lehetővé. A végponti kommunikációs berendezések, szenzorok minimális energiaigénye rendkívül alacsony energiafelhasználást jelent, ezáltal hosszú élettartamot garantál az eszközök számára. A Long Range (LoRa) rádiós technológia felhasználásával akár több tíz kilométeres sugárban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között. Az LPWAN technológiára épülő IoT megoldások ezáltal alacsony beruházási költséget, illetve egyszerű telepítést és bővítést tesznek lehetővé, ami konkrét költségcsökkenést eredményezhet az üzleti ügyfelek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Semmire fizetett ki 900 millió forintot a Klik?

csü máj 18 , 2017
Hadházy Ákos, ellenzéki politikus szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a semmire fizetett ki 900 millió forintot, amikor egy európai uniós támogatás részeként megvett egy mai napig nem használt számítógépes programot. A ellenzéki párt társelnöke elmondta, belső információk alapján úgy tudják, a fiókba került a Köznevelés az iskolákban nevű, összesen […]
Forint