Csúfos kudarcot úsztak meg Bajkonurban

Helyreállt a kapcsolat a Bajkonurból két nappal korábban felbocsátott első angolai műholddal – közölték orosz hírügynökségek.

A Roszkoszmosz orosz űrhivatal szerint a kedd este fellőtt Zenit-2SB hordozórakéta és a Fregat elnevezésű gyorsítóblokk segítségével a szintén orosz építésű AngoSatot sikeresen pályára állították, ám a műholddal később a kapcsolat megszakadt, az űrszerkezetről nem érkeztek telemetrikus adatok. A kommunikációs csatorna helyreállítása lehetővé teszi, hogy a műhold automatikusan a földre sugározza fedélzeti berendezései munkájának adatait, a földi irányító központ pedig utasításokat tud küldeni az ellenkező irányba. Az AngoSat műholdat az Energija rakéta- és űrvállalat építette meg az angolai távközlési minisztérium megrendelése alapján.

A műhold elvesztéséről hivatalosan egyelőre senki sem beszél, ám ha mégis ez történt, akkor az aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire működik megbízhatóan az orosz űrágazat. November 28-án a Vosztocsnij űrbázisról 19 műholdat indítottak el, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa “helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása” után. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel december 4-én Gorkiban lefolytatott tanácskozáson sürgette a sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását, és rámutatott, hogy az eset miatt az orosz űrágazat jelentős presztízsveszteséget szenvedett el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bemutatták a Samsung Galaxy A széria legújabb tagját

ked jan 2 , 2018
A Samsung Electronics bemutatta a Galaxy A sorozat legújabb tagját, a Galaxy A8(2018) okostelefont. A dupla előlapi kamerával és nagy méretű Infinity Display kijelzővel felszerelt1 Galaxy A8(2018) lenyűgöző, ergonomikus kialakítása a Samsung zászlóshajó modelljeiben már megszokott dizájnt idézi. A készülék 16 megapixeles F1.7 fókuszú hátsó, illetve a 16 és 8 […]
Samsung