Csúfos bukás az egészségügyi kártyarendszer első napja

pokerFennakadásokat okozott a romániai orvosi rendelőknél, kórházaknál és az egészségbiztosító megyei kirendeltségeinél hétfőn az elektronikus egészségügyi kártyára való áttérés. Május elsejétől ugyanis kizárólag a bankkártya méretű, a biztosított személyi adatait digitális formában tartalmazó új egészségügyi kártyák alapján lehet elszámolni Romániában az ingyenes családorvosi vagy kórházi szolgáltatásokat, illetve az árkedvezményes gyógyszereket az országos egészségbiztosítási pénztárnál (CNAS).

Román médiajelentések szerint sok helyütt gondot okozott a kártyák aktiválása. Az Agerpres hírügynökség arról számolt be, hogy az egészségbiztosító Hunyad megyei szervere húszpercnyi működés után elérhetetlenné vált, és így a kedvezményes gyógyszerekért jelentkező krónikus betegek egy részének nem sikerült kiállítani a receptet, mert nem lehetett aktiválni a kártyájukat. A Digi 24 hírtelevízió szerint az orvosi rendelőkben országszerte torlódás alakult ki, mivel nagyon lassan vagy egyáltalán nem sikerül aktiválni a páciensek egészségügyi kártyáját.

A Romania TV hírcsatorna arról tudósított, hogy sokan nem tudják, hogyan kell használni az egészségügyi kártyát. Állítólag több bank is jelezte, hogy készpénzkiadó automatáiban elnyelt egészségügyi kártyákat talált. Az áttérés a CNAS kirendeltségeinél is sorállást okozott, mert – bár több mint 14,3 milliót kiosztottak – még mindig több mint 800 ezer biztosítottnak nem sikerült kézbesíteni az egészségügyi kártyáját. A CNAS azt állítja, hogy a szerverei működnek, és nem tagadják meg az ingyenes orvosi ellátást azoktól sem, akiknek még nem sikerült hozzájutniuk a kártyájukhoz, ha a számítógépes adatbázisból kiderül, hogy kiállították már számukra az okmányt. Román médiabeszámolók szerint viszont több orvosi rendelőtől és kórháztól elküldték a kártya nélkül érkező pácienseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Rejtélyes hackertámadás Kínában

ked máj 5 , 2015
Több napon át komoly zavart okozott Kínában egy rejtélyes hackertámadás – jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap nyomán az MTI. A zavart az internetezők, illetve a külföldi szakértők először a kínai hatóságok hibás hálózati szűrésének tulajdonították. A sokakat kétségbe ejtő jelenség lényege az volt, hogy a kínai, illetve […]

Friss, ropogós