Csodás bolygóegyűttállás a tavaszi égbolton

Hold - FöldA négy legfényesebb bolygó, a Jupiter, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz, valamint a Hold egymás után, egy vonalban látható a hajnali égbolton a következő napokban.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján olvasható közlemény szerint a jelenséget napkelte előtt (4 óra 45 perc – 5 óra között) lehet a legjobban megfigyelni, amikor még a Nap nem ragyogja be egészen az égboltot, de már eléggé magasra emelkedtek a bolygók. A fénypettyek a keleti-délkeleti láthatár felett öt-tíz fokkal sorakoznak majd a hajnali égbolton. A legfényesebb a Hold lesz, majd a Vénusz és a Jupiter, halványabbak a Mars és a Szaturnusz. A fényesség látszatát ugyanakkor megzavarhatja az, hogy az alacsonyabban lévő bolygók mögött hamarabb világosodik az égbolt háttere. A Nemzetközi Űrállomás is megtiszteli a planétákat, április 25-én, 26-án és 27-én is feltűnik majd a műhold a hajnali égbolton. Május elsején pedig a Jupiter és a Vénusz ritka szoros együttállását lehet majd megfigyelni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

5 tipp és trükk, amit a PLC programozásban hasznosíthatsz

ked ápr 26 , 2022
Tudtad, hogy a PLC programozók Magyarországon akár 850.000 forintot is kereshetnek havonta? Nem véletlen, hogy egyre többen választják manapság ezt a szakmát, vagy képzik át magukat PLC programozóvá. Mint ahogy minden munkának a PLC programozásnak is megvannak a maga nehézségei, pláne kezdőként. Alábbi cikkünkben 5 hasznos tippet és trükköt gyűjtöttünk […]
két nő laptop előtt ülve

Friss, ropogós