Csehországban a telefonáló holléte is megjelenik majd minden mobilos segélyhíváskor

A segélynyújtás idejének jelentős lerövidülését várják Csehországban annak a mobiltelefonos alkalmazásnak az országos bevezetésétől, amely a segélyszolgálati hívószámok feltárcsázásakor mostantól automatikusan meghatározza majd a telefonáló hollétét is.

A prágai belügyminisztérium közleménye szerint a mentők (155), a tűzoltók (150) és a rendőrség (158), valamint az egyesített általános európai segélyhívószám (112) tárcsázásakor az Android operációs rendszerrel működő telefonokban Csehországban azonnal automatikusan bekapcsolódik majd a helymeghatározás, és a segélyszolgálatok diszpécserei látni fogják a hívó személy hollétének GPS-adtait. Az Advanced Mobile Location (AML) néven ismert alkalmazás jelenleg a világ 15 országában és további öt ország egy részén működik – mondta újságíróknak csütörtökön Jirí Grund, a mobilhálózatot működtető cégek szövetségének igazgatója. Leszögezte: a GPS-adatokat a telefonok automatikusan továbbítják majd, ehhez senkinek semmiféle alkalmazást nem kell letöltenie a telefonjára. A minisztériumi közleményéből kitűnik, hogy a rendszer jövé hét elejétől fog működni Prága egész területén, a többi cseh régióban pedig néhány héten belül fokozatosan vezetik be. Az iOS operációs rendszerű készülékek fél éven belül lesznek bekapcsolva ebbe a tökéletesített segélyhívási rendszerbe. Csehországban tavaly megközelítőleg 1,3 millió segélyhívást bonyolítottak, az esetek 86 százalékában az emberek az általános európai hívószámot, a 112-t hívták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hamvába holt az Est Media - Communication Technologies akvizíció

hét febr 17 , 2020
Az Est Media Nyrt. és az általa megvásárolni kívánt Communication Technologies Kft. tulajdonosai megszüntették a tárgyalásokat az akvizícióról — közölte az Est Media. A tájékoztatás szerint a február 12-én tartott tárgyalási fordulón a felek közösen megállapodtak abban. hogy az akvizíciós tárgyalásokat megszüntetik, miután az ügylet több lényeges feltételéről nem jött […]
Star Trek