Cseh bíróság: Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt kiadható az orosz hacker

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt kiadható Jevgenyij Nyikulin orosz hacker, akinek kiadását Moszkva és Washington egyaránt kérte Csehországtól – döntött a prágai városi bíróság.

Az orosz hacker a bírósági döntés azon részét, hogy az Egyesült Államoknak is kiadható, azonnal megfellebbezte, így az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerül. A végső döntést azonban a cseh igazságügyi miniszter hozza meg. “Nyikulin urat mi nem ítéltük sem Amerikának, sem Oroszországnak. Feladatunk annak eldöntése volt, hogy a két megkeresés megfelel-e vagy sem a kiadatási kérelem követelményeinek” – mondta a döntés meghozatala után Jaroslav Pytloun, a testület elnöke. Szerinte mindkét kiadatási kérelem lényegében azonos szinten van, és megfelel a követelményeknek. Nyikulin cselekedetei, amelyekkel az Egyesült Államok és Oroszország is vádolják őt, Csehországban is büntetendőek, és nem évültek el.

Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn internetes közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverek ellen. A kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja Nyikulint. Oroszország, amely interneten keresztül történő pénzlopással vádolja Nyikulint, viszont azt kéri a csehektől, hogy a hackert mint orosz állampolgárt Moszkvának adják ki. A hacker jelenleg vizsgálati fogságban van. Amennyiben az a helyzet alakulna ki, hogy mindkét országba kiadható, akkor az ügyről az igazságügyi minisztériumnak, konkrétan a miniszternek kell a végső döntést meghoznia – közölte korábban Markéta Puci, a prágai bíróság szóvivője.

Nyikulint, aki határozottan tagadja, hogy hacker lenne, és elkövette volna mindazt, amivel az amerikaiak vádolják, tavaly októberben Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség. Nyikulin azt állítja, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az Oroszország elleni kampányban kívánja őt felhasználni, és egy beismerő vallomásáért állítólag büntetlenséget ígértek neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

IDC: A Windows operációs rendszer piaci részesedése nulla közelire csökken

csü jún 1 , 2017
Kismértékű javulásra számít a globális okostelefon-értékesítésekben az idén a tavalyi szerény növekedés után az IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat. A társaság szerint a Microsoft Phone piaci részesedése nullához fog közelíteni. Az International Data Corporation (IDC) prognózisa szerint a 2016-os 2,5 százalék után az idén három százalékkal növekszik az okostelefonok világpiaci […]