Cséfalvay: átok volt az NFÜ

1
Cséfalvay Zoltán
Cséfalvay Zoltán

A startup vállalkozások innovációihoz szükséges környezet megteremtése a befektetésen kívül újfajta pályázatokat és újfajta intézményeket igényel — jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára. Véleménye szerint a kutatás-fejlesztés és innováció területén nem szerencsés központi forráselosztó rendszerben, nagy központi pályázatokban gondolkodni. Hangsúlyozta, hogy a startup támogatási rendszert elemekből kell felépíteni. Cséfalvay kijelentette, a 2014-2020 közötti időszakban 140 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a startup ökoszisztéma kialakítására. Hozzátette, nagy könnyebbség az, hogy idén január 1-jével megszűnt az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ahogy mondta: „egy átok szállt le a magyar fejlesztéspolitikáról”, mert a szervezet nélkül gyorsabban, rugalmasabban lehet az elképezeléseket megvalósítani. (Az NFÜ-t a második Gyurcsány-kormány 2006-ban hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Tervet végrehajtó szervezetek összevonásával. A -szerk- megj.)

A kormány idén négy területen próbál előrehaladni a startupok támogatásában. Folytatódik a tavaly elindult „gazella program”, emellett a kormány szeretné jobban erősíteni a nagyvállalatok és a startupok közötti kapcsolatot. Az államtitkár szerint viszonylag jól kidolgozott állapotban van a spin-off ösztöndíj rendszer, amely lehetőséget teremt az egyetemi kutatási eredményeket közvetlenül hasznosító spin-off vállalakozások támogatására. Szintén előrehaladott állapotban van az az inkubátor program, amely a hazai startupoknak segít eljutni a világ nagy technológiai inkubátor központjaiba.

One thought on “Cséfalvay: átok volt az NFÜ

  1. Nem tudom, de úgy hallom 2 éves pályázatokat nem fizettek ki – pedig 2-3 hónapról volt szó. De azóta sem, hogy nincs NFU. llyen régen nem volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kelendőek voltak tavaly az informatikai cégek

hét márc 31 , 2014
ShareTweetPinShareSzámosságát tekintve 2013 11 százalékos növekedést hozott a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán Magyarországon, míg a piac becsült mérete közel két és félszeresére nőtt. A befektetők elsődleges célpontjai továbbra is az informatikai és a technológiai vállalatok – áll az EY legfrissebb M&A Barometerében. Tavaly a vállalati összeolvadások és felvásárlások piacán […]
dollár

És még ez is...