Csatlakozott az SZTE az új magyar kisműhold projektjéhez

MRC-100Önálló kísérletekkel csatlakozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hamarosan a világűrbe induló új kisműholdja, az MRC-100 projektjéhez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Az SZTE közkapcsolati igazgatósága szerint a jövőre százéves Műegyetemi Rádió Club tiszteletére elnevezett űreszköz az elektroszmog vizsgálatára elindított SMOG-sorozat legnagyobb méretű műholdja. Fedélzetén az alapfeladatot ellátó egységek mellett három hazai egyetem – köztük az SZTE – moduljai is helyet kaptak.

A szegedi hallgatók 2021 novemberében kapcsolódtak be a folyamatba. Az SZTE Mérnöki, illetve Természettudományi és Informatikai Karának együttműködésével először egy olyan modult készítettek el, amely a hőmérsékletmérés megbízhatóságát vizsgálja űrbéli körülmények között. Feladatuk volt a kísérlet és a műholdmodul hardverének tervezése, majd elkészítése, a beágyazott szoftver megírása, végül a tesztelés.

A szakemberek egy 3×3 centiméteres áramköri lapkát készítettek. Ez összemérhető egy gyufásdoboz felével, azzal a nehezítéssel, hogy csupán pár milliméter magasságig építkezhettek a mérnökök. A modult a szegediek tavaly átadták a BME-nek, majd egy újabb feladatot kaptak: egy kommunikációban résztvevő egység elkészítését. Ennek teljesítése – kísérletek összeállítása, áramkörtervezés, programozás, tesztelés – az ipari partnerek támogatásával rekord idő alatt sikerült.

A SpaceX várhatóan júniusban fogja elindítani azt a rakétáját, amely az MRC-100-at az űrbe juttatja. A műholdon születő mérési eredményeket rádióhullámok segítségével juttatják vissza a Földre, a jeleket különböző állomások fogadják. Elindult egy szegedi vevőállomás kialakítása, amely nemcsak a műholdjelek vételére, hanem úgynevezett magaslégköri ballonok követésére is alkalmas lesz. Ez lehetőséget nyit egy műholdaknál jóval olcsóbb kutatási forma használatára is.

Az SZTE-n a közelmúltban több olyan projekt is indult, amely ugyan szorosan nem az MRC-­100 készítéséhez kapcsolódik, de segít kialakítani olyan kompetenciákat, amelyek a további műholdfejlesztések során elengedhetetlenek – közölte a felsőoktatási intézmény igazgatósága.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már az egészségügyi leletek egy része is megtekinthető az Egészségablakban

hét máj 22 , 2023
Az e-receptek után a leletek és egyéb orvosi dokumentáció is elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) mobilapplikációjában. Az eredetileg a koronavírus oltási igazolvány digitális változataként használt applikáció fejlesztésének első szakaszában a recepteket tudták a felhasználók megnézni, ezentúl pedig a leleteket is. Elindult a leletek megtekinthetőségének tesztidőszaka; júliusig az elmúlt […]
e-recept

És még ez is...