Csak semmi cicó: itt a Kaspersky QR Scanner

qr-kódA Kaspersky Lab bemutatta új mobilalkalmazását a Kaspersky QR Scanner-t, amely kompatibilis mind Android, mind Apple iOS operációs rendszert futtató készülékekkel. A vállalat mobilalkalmazása nem csak olvassa a QR kódba ágyazott információkat, de figyelmezteti is az alkalmazás felhasználóját, abban az esetben ha a beolvasni kívánt kódban esetleg veszélyes hivatkozást talál.
A csalók mindig újabb és újabb trükköket vetnek be azért, hogy a felhasználókat rosszindulatú oldalakra csalogassák. Az utóbbi időben az egyik leggyakoribb cselük az, hogy a kétdimenziós vonalkódokba rejtik az adathalászat céljából létrehozott honlapokat.

A QR kódok kényelmes megoldásként szolgálnak arra, hogy a számítógépek kijelzőiről vagy nyomtatott oldalakról küldjünk linkeket mobilkészülékre. Azonban az problémát okozhat, hogy bár a tapasztalt felhasználók könnyen felismerik a hamis oldalak címeit, szabad szemmel nem lehetséges az ilyen jellegű QR kódok kiszűrése. Ez azt jelenti, hogy a kiberbűnözők nem csak online téren helyezhetnek el kódokat a képek helyett, hanem fizikailag is kiragaszthatják a rosszindulatú QR kódjaikat a plakátok és más egyéb felületek eredeti kódjai fölé.

A Kaspersky QR Scanner Apple iOS és Android rendszerekre ingyenesen letölthető alkalmazás, amely semmi felesleges funkciót vagy gombot nem tartalmaz. A program mechanizmusa a következő: scan – ellenőrzés – megnyitás. Amint a QR kód négyzete feltűnik a készülék kameráján, az alkalmazás azonnal ellenőrzi a QR kódba rejtett információt, és amennyiben mindent rendben talál, megnyitja a weboldalt. Ha a link egy adathalász- vagy más jellegű rosszindulatú honlapra vezet, a felhasználó figyelmeztető jelzést kap róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyelőre kevesen telepítették a Liga munkajogi mobilalkalmazását

pén febr 6 , 2015
Több mint ezren telepítették a Liga Szakszervezetek (Liga) mobilalkalmazását, amely munkajogi kérdésekben segít eligazodni a felhasználóknak – tájékoztatta Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője az MTI-t. Az alkalmazás konkrét kérdésekre nyújt közérthető válaszokat, nem a teljes Munka törvénykönyvét tartalmazza, vagy annak hosszas magyarázatát. A leggyakoribb kérdések eddig a minimálbérrel, a […]
ZX-81

És még ez is...